Gradovi

Miterlener: Otvaranje granica ne dolazi u obzir

BEČ – Austrisjki vicekancelar Rajnhold Miterlener razgovarao je danas u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel kojoj je poručio da „činjenična stanja koja su stvorena moraju ostati činjenice“.

On je naglasio da ne dolazi u obzir otvaranje granica Austrije, kao što je zvanični Beč učinio prošle jeseni prema Mađarskoj, kako bi pustio izbeglice u zemlju.

Miterlener i Merkel, kako prenose austrijski mediji, dogovorili su „kulturu saradnje“ i „blagovremene razmene informacija“, kao i da se treba trezveno orijentisati na osnovu čijenica.

On je istakao da postoje razlike u stavovima između Berlina i Beča, zbog čega nije bilo iznenađenja u razgovorima.

Miterlener je istakao da je Merkelovoj jasno stavio do znanja da „činjenice koje su stvorene na terenu u Austriji predstavljaju jedini put i da je to poruka zemljama EU i ljudima koji još žele da dođu“.

„Austrija je stvorila činjenice na terenu kojim je okončana politika samo porpuštanja izbeglica. Smatramo delovanje Austrije i dalje ispravnim. Samo te činjenice su naterale Grčku na preduzimanje odgovarajćih aktivnosti, a da se čekalo dalje ne bi se situacija promenila“, uveren je austrijski vicekancelar.

Miterlener je kazao da Austrija i Nemačka, u principu, žele međunarodno rešenje, iako je Beč krenuo drugačijim putem od Berlina.

„Mi smatramo evropsko rešenje jedinom održivom solucijom, kojom je moguće suočiti se sa celokupnim problemom“, naglasio je on.

Miterlener je ocenio da otvaranje granica Mađarske, što je zatražila Merkelova u septembru, nije bila greška, jer je postojala vanredna humanitarna situacija, a i tada nije još bilo iskustva sa takvim stanjem.

Greška je, prema njegovim rečima, bila da se ta situacija zadrži nedeljama, što je samo pojačalo probleme.

Foto Tanjug/J. Pap, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh