Novosti online

Митроплит Порфирије одликован у Шведској

На свечаности одржаној у уторак у Стокхолму, митрополит загребачко-љубљански Порфирије одликован је орденом Светог Игнатија за његов допринос помирењу народа на Балкану и предани рад на унапређењу јединства међу хришћанима, саопштено је из СПЦ. Обраћајући се овогодишњем лауреату, господин Михаел Халм, декан Теолошке академије Светог Игнатија, истакао је да је миротворни допринос Митрополита Порфирија запажен и високо вреднован на међународном плану. Декан Халм је, такође нагласио да је Митрополит Порфирије у манастиру Ковиљу развио монашку духовност која је укључивала и социјални допринос и отварење према широј заједници, а посебно према онима који су одбачени од друштва.

„Ову духовну отвореност наставио је да развија и као Митрополит у Хрватској и Словенији, где истиче да црква треба да буде отворена за друштво и контекст у којем делује, да буде у трајном дијалогу и потрази за помирењем… Због овакве духовне отворености Митрополит Порфирије је, такође, омогућио оживљавање тежње хришћанских заједница за јединством“, рекао је угледни скандинавски научник образлажући одлуку да високо одличје ове године буде додељено митрополиту загребачко-љубљанском.

Захваљујући на указаној части, митрополит Порфирије је нагласио да признање овако високог међународног ранга, а посебно личности које су раније одликоване, за њега предствљају обавезу да у будућем раду покаже и докаже да га је достојан. Митрополит Порфирије је одржао предавање на тему „Човеково достојанство, слобода и социјално деловање Цркве”.

Орденом Светог Игнатија претходних година, између осталих, одликовани су патријарх Сиријске цркве Мор Игнатије Јефрем II, папа Коптске православне цркве, Тавардос II и Керстин Енлуд, директор кровне хришћанске студијске организације Билд”. Орден се додељује, заслужним и угледним црквеним личностима, на међународном нивоу, за унапређење јединства међу хришћанима и за изразити допринос харитативном деловању, како стоји у Статуту угледне Академије Светог Игнатија.

Свечаности су присуствали представници хришћанских цркава које делују у Шведској: Евангеличке Цркве, Римокатоличке Цркве, Антиохијске Патријаршије, Српске Православне Цркве, Сиријске дохалкиндонске Цркве, као и званице из универзитетског и културног живота Стокхолма.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh