Novosti online

Mladen Obradović oslobođen optužbi za Paradu ponosa 2010.

 a54dab9c2d.jpeg

BEOGRAD – Viši sud u Beogradu oslobodio je danas, vođu Obraza Mladena Obradovića i njegove saradnike optužbi za organizovanje i učestovanje u sprečavanju održavanja „Parade ponosa“ oktobra 2010. u Beogradu kada su huligani divljali ulicama grada lomeći izloge i sukobljavajući se sa policijom.

Oslobađuća presuda im je izrečena pošto je sud zaključio da nema dokaza da su izvršili krivično delo za koje se terete, odnosno za nasilničko ponašanje na javnom skupu i to kao kolovođe ili kao članovi grupe, rekao je Tanjugu advokat jednog od optuženih Nemanja Govedarica.

„Za mene je to očekivana odluka pošto za šest godina suđenja nije izveden nijedan dokaz koji bi potvrdio optužbe tužilaštva da su ova lica izvršila krivično delo“, napomenuo Govedarica i napomenuo da su slične odluke donete i u drugim predmetima vođenim povodom istog događaja.

Ovo je druga prvostepena presuda u ovom slučaju, a prvom kojom je Obradović bio osuđen na dve godine zatvora, a ostali od šest meseci do godinu dana zatvora 2013. godine je ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio da se suđenje ponovi.

I na novu, današnju prvostepenu presudu postoji pravo žalbe Apelacionom sudu.

Među 13 optuženih za nasilničko ponašanje koji su danas oslobođeni je i Obradovićeva supruga Jelena, kao i Miloš Popović, Marko Lazarević, Dušan Ilić, Igor Marinković, Nikola Vidović, Srđan Savović i Aleksandar Živković, Dobrica Radonjić Damir Grbić i Krsto Milovanović, Mladen Milosavac i Goran Andrejev.

Obradović se tereti da je kao sekretar udruženja građana „Srpski otačastveni pokret Obraz“, jer je početkom oktobra 2010, kao kolovođa zajedno sa ostalim pripadnicima te organizacije, održavao sastanke u cilju dogovora oko sprečavanja održavanja „Parade ponosa“.

To je kako se sumnja, učinjeno u okviru kampanje „Čekamo vas“ kako bi izazvali mržnju i netrpeljivost zasnovanu na diskriminatorskom osnovu.

Međutim, Obradović i njegovi najbliži saradnici uhapšeni su rano ujutru na dan održavanja Parade tako da u neredima nisu učestvovali.

U sukobima protivnika gej parade i policije, 10. oktobra 2010. godine u Beogradu je povredena 141 osoba. Privedeno je 207 ljudi.

 

FOTO Tanjug Z. Milenković

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh