Gradovi

Mladenović: Kongres vizantologa je važan i za Beograd

U susret predstojećem 23. svetskog konkresu vizantologa u Beogradu, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović otvorio je večeras u Atrijumu Biblioteke grada izložbu akvarela „Svetogorska putovanja u slikama“ Daga Patersona i Tima Vajnera, dvojice britanskih umetnika-putnika.

BEOGRAD – U susret predstojećem 23. svetskog konkresu vizantologa u Beogradu, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović otvorio je večeras u Atrijumu Biblioteke grada izložbu akvarela „Svetogorska putovanja u slikama“ Daga Patersona i Tima Vajnera, dvojice britanskih umetnika-putnika.

Mladenović je rekao da je Beograd počastvovan što je domaćin 23. Međunarodnog kongresa vizantologa, i to po treći put.

„Mislim da je za našu kulturu i istoriju bitno što se ovaj kongres održava u našem gradu. Teme kongresa i osvrt na značaj Vizantije za celokupnu svetsku kulturu i istoriju, uticaće na to da i ono što je borba za naše kulturno nasleđe i naš identitet“, izjavio je Mladenović za Tanjug.

Na kongresu koji počinje u ponedeljak 22. avgusta, najavljeno je učešće više od 1.300 naučnika i poznavalaca vizantijskog milenijuma.

„To je dobar povod da Beograd pokaže sve što ima i da nam se ti značajni ljudi iz kulture i umetnosti vrate u naš grad i ponovo ga posete“, rekao je zamenik gradonačelnika.

On kaže da je ova izložba posebna prilika za sve one koji nisu bili na Svetoj Gori da vide i osete atmosferu Svete Gore, pa se nada i da će to uticati na stvaranje novih poklonika koji će obići Svetu Goru i Hilandar.

Izloženi akvareli nastali su kroz putovanja dvojice umetnika koji su slikali svakodnevicu monaškog života na Atosu.

„Zanmljivo je da su britanski hodočasnici mnogo putovali po svetu, pa i na Svetu Goru, gde su crtali i beležili svoje dožavljaje, pa se ovo može posmatrati kao nastavak tradicije britanskih hodočasnika“, rekao je kustos izložbe Anastasios Duros, direktor Svetogorskog centra iz Soluna.

Otvaranju izložbe prisustvovali su potrpedsednik SANU za društvene nauke Ljubomir Maksimović, kopredsednik Srđan Pirivatrić, ambasador Grčke u Beogradu Konstantinos Ikonomidis, i brojni ljubitelji umetnosti.

Foto Tanjug/ S.Radovanović

Preview

ANDREJA MLADENOVIC

Slide

IZLOZBA SVETOGORSKA PUTOVANJA U SLIKAMA

Slide

IZLOZBA SVETOGORSKA PUTOVANJA U SLIKAMA

Slide

IZLOZBA SVETOGORSKA PUTOVANJA U SLIKAMA

Slide

ANDREJA MLADENOVIC

Slide

IZLOZBA SVETOGORSKA PUTOVANJA U SLIKAMA

Slide

IZLOZBA SVETOGORSKA PUTOVANJA U SLIKAMA

ANDREJA MLADENOVIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh