Gradovi

Mladi kuvar iz Knjaževca najbolji na Balkanu

 

PreviewSlide

Poznati knjaževački majstor roštilja Selibor Saša Stanković o sinovljevom uspehu

 

 

Slide

Mladi kuvar iz Knjaževca najbolji na Balkanu

 

 

Slide

Stanković: Pripremao sam rolovanu piletinu, kari sos, grilovano povrće i pire od šargarepe

 

 

Mladi kuvar iz Knjaževca Stefan Stanković (16), pobednik je 10. Međunarodnog prvenstva ugostiteljskih radnika u Crnoj Gori.

KNJAŽEVAC – Mladi kuvar iz Knjaževca Stefan Stanković (16), pobednik je 10. Međunarodnog prvenstva ugostiteljskih radnika u Crnoj Gori.

On se, kao jedan od najmlađih učesnika tog prestižnog takmičenja, koje je krajem aprila održano u Budvi, okitio zlatnom medaljom.

“Konkurencija je bila izuzetno jaka. U grupi su bili takmičari do 23 godine, a ja imam samo šesnaest. To me, ipak, nije sputalo da se međunarodnoj kulinarskoj javnosti predstavim u najboljem svetlu. Pripremao sam rolovanu piletinu, kari sos, grilovano povrće i pire od šargarepe” rekao je Tanjugu Stanković.

U Ugostiteljsko turističkoj Školi u Nišu, nisu štedeli reči hvale na račun svog učenika Stefana Stankovića.

“On spada u grupu izuzetno talentovanih đaka”, rekao je Tanjugu njegov predmetni natavnik Petar Arsenov.

“Stefan je učenik druge godine srednje škole, a po znanju, interesovanju i kulinarskim veštinama, u rangu je učenika četvrtog razreda. Intenzivne pripreme, po propozicijama za ovo takmičenje, trajale su 20-ak dana i on je sve to uspešno savladao”, istakao je Arsenov.

Odlazak niške ekipe u Crnu Goru omogućilo je Udruženje ugostiteljsko turističkih poslenika Niša.

Na međunarodnoj kulinarskoj smotri u Budvi, čast srpske gastronomije branilo je još nekoliko srodnih škola i udruženja iz Srbije, a među učesnicima našli su se i predstavnici država u okruženju, kao i iz Rusije, Ukrajine i Azerbejdžana.

Za Stefana više nema dileme, kada je u pitanju izbor buduće profesije. Sebe već vidi u kulinarskom poslu, jer to mu ide od ruke još od malih nogu. Kako poručuje, želi da nastavi porodičnu tradiciju, a to je ugostiteljstvo.

“Iver ne pada daleko od klade”.

Ovim rečima je uspeh svog sina prokomentarisao Stefanov otac Selibor Saša Stanković.

Poznati knjaževački majstor roštilja, koji je kulinarske tajne učio od svog oca, poznatog niškog ugostitelja Radeta Stankovića, ponosan je na sina Stefana, koji je krenuo njegovim stopama i postao najbolji mladi kuvar na Balkanu.

„Kulinarstvo je porodična tradicija. Moj otac je bio vrhunski kuvar u Nišu. I moj stariji sin Saša takođe se bavi ugostiteljstvom. Trudimo se da to nastavimo, prezentujemo, ali i da prenosimo znanje budućim generacijama“, rekao je Tanjugu Stanković.

Selibor je dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih priznanja, član je Asocijacije šefova kuvara Srbije i Udruženja turističkih i ugostiteljskih poslenika Niša. Poverenje mu je ukazala i Svetska asocijacija kuvara, na šta je posebno ponosan.

„Svuda sam zastupao Knjaževac, odnosno Niš, odakle potičem. Pre pet godina bio sam u Seresu u Grčkoj, gde sam osvojio pehar i zlatnu medalju na festivalu gastronomije te zemlje. Bio sam u Makedoniji, Nemačkoj, Bugarskoj i retko kad sam se u Srbiju vraćao bez nekog priznanja ili odličja“, ponosan je Selibor Stanković.

Ovo nisu prva priznanja sa međunarodnih takmičenja. Otac i sin, Stefan i Selibor Stanković, našli su se pre tri godine u pobedničkom timu kuvara iz Srbije, koji je na Internacionalnom festivalu gastronomije u Istanbulu osvojio 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja. Najmlađi član srpske reprezentacije i tada je bio talentovani knjaževački kuvar Stefan Stanković.

 

Foto – Freeimages.com, Magda S, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh