Novosti online

Mлади страхују да започну бизнис

Предузетници осећају позитивну промену пословне климе, али ипак тврде да постоји много препрека и мало стимулација за покретање сопственог посла, једна је од основних порука 1031 испитаника у анкети Светске банке о ставовима грађана о предузетништву. Резултати овог истраживања агенције ИПСОС Стратеџик маркетинг из децембра прошле године представљени су јуче у Привредној комори Србије, а оно је још показало да предузетништво није чест избор за младе незапослене, већ за искусне који већ имају посао.

Најнегативније су оцењени порез и доприноси за плате, пореска администрација, административне процедуре, ПДВ, сива економија, и пре свега обавезе као што су квазифискални издаци, комуналне таксе и слично.

На побољшање пословног окружења у протеклих годину дана највише је утицало увођење могућности подношења пријава електронским путем – 62 одсто испитаних, укидање намета за коришћење земљишта – 37 одсто и функционисање централног регистра обавезног социјалног осигурања – 36 одсто.

Према речима Марка Уљаревића, директор Сектора за истраживање јавног мњења ИПСОС Стратеџик маркетинга, свака друга незапослена особа у Србији верује да поседује неопходне особине које треба да има један предузетник, а њихов број опада са годинама живота. Око половине оних који сматрају да имају такве особине размишљају или већ предузимају кораке ка томе да отпочну сопствени посао.

Кључне препреке које грађани Србије наводе као разлоге због којих не размишљају о предузетништву јесу године и здравље – 39 одсто испитаних, затим недостатак новца – 27, као и велики ризик и велики намети – 12 одсто. Да нема идеју и способност „признало је” осам одсто, исто толико има посао, а три одсто се плаши правне несигурности.

Млађи међу учесницима у анкети – старосна група између 30 и 44 године – највише се устручавају да почну приватни посао зато што немају новца – 43 одсто. Други разлог је нестабилна ситуација, велики ризик и намети – 28, нема идеју и способност – 14, или има посао – 12 процената.

Судећи по резултатима ове анкете, пореске олакшице и повољни кредити највише би подстакли грађане Србије да размишљају о томе да сами или са другима покрену сопствени посао – 13 одсто. По 10 одсто очекује побољшање економске, односно финансијске ситуације. Ипак, највише је оних – 23 одсто, који не знају шта је то што би требало да се промени у земљи како би загазили у предузетничке воде.

Покретање властитог посла у Србији се доживљава као ризично. Тако мисли 85 одсто оних који већ имају приватни посао, а међу онима који размишљају о покретању сопственог посла таквих је 95 одсто. Високи порези и намети виде се као кључни ризик, а они који су ближи реализацији предузетничке идеје чешће наводе и економску ситуацију, законску регулативу, политику државе и бирократске процедуре.

Они који су начинили прве кораке ка предузетништву чешће од просека наводе да предузетници у Србији не уживају друштвени углед. Недостатак позитивних примера, који би могли да промене слику и охрабре предузетничке подухвате, више је него уочљив. На питање да ли постоји особа на коју се угледате или коју сматрате узором, чак 77 одсто испитаних одговорило је одречно.

——————————————————–

Сертић: Отворено 16 програма

Од укупно 33 планирана програма подршке предузетницима и 16 милијарди динара, у овој „Години предузетништва”, до сада је отворено 16 програма са 10,7 милијарди динара који се нуде онима који започињу свој посао или желе да прошире већ постојећи, изјавио је јуче министар привреде Жељко Сертић. Он је казао да ће програми подршке предузетницима у овој години „постићи пун капацитет у мају или јуну”.

Предузетници већ могу да конкуришу за кредите Фонда за развој, подршку за извоз, факторинг и остало што ради Агенција за осигурање и промоцију извоза (АОФИ). Своје програме подршке имају и Министарство трговине и туризма, као и Министарство омладине и спорта, а Националне службе за запошљавање за започињање сопственог посла издвојиће милијарду динара.

Сертић је додао да је држава издвојила и 500 милиона динара за изградњу инфраструктуре, с тим да половину неопходних средстава обезбеђују општине, а подршку предузетништву пружа и програм Европске уније за конкурентност предузећа ЦОСМЕ.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh