Gradovi

MMF i Stratfor „dali zadatak“ Davosu

VAŠINGTON/DAVOS – Svetska politička i ekonomska elita sastaje se danas u Davosu na još jednom prestižnom Svetskom ekonomskom forumu, samo par dana nakon što su eksperti MMF i analitičari Stratfora upozorili da smo pred novom globalnom krizom, na šta će morati da ponude neke odgovore i rešenja.

Svetska ekonomija, naime, još nije stala na „zdrave noge“ od posledica finansijske krize 2008, a upozoravajuće prognoze o kretanju globalne privrede u 2016. godini stižu kao neprijatno otrežnjenje.

Sudeći po najnovijem izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda, zemlje sveta će i u ovoj godini „patiti“ zbog sunovrata cena sirovina, „hlađenja“ kineske privrede, migrantske krize, terorizma, nezaposlenosti i ekonomskog posrtanja, zbog čega je francuski predsednik Fransoa Oland i proglasio „vanredno ekonomsko stanje“.

Oland je poručio da je vreme za redefinisanje ekonomskog i socijalnog modela Francuske, predstavljajući niz ekonomskih mera u godišnjem obraćanju poslovnim liderima, s ciljem podsticanja stagnirajućeg ekonomskog rasta Francuske i smanjenja hronične nezaposlenosti.

MMF je u januarskom Izveštaju o izgledima svetske privrede, po treći put u manje od godinu dana oborio prognozu rasta svetske ekonomije na 3,4 odsto u 2016. godini i na 3,6 odsto u 2017. godini, što je u oba slučaja za 0,2 procentna poena niže u odnosu na projekcije Fonda iz oktobra. Prema projekcijama MMF-a, SAD će, u ovoj i narednoj godini ostvariti rast od 2,6 odsto, što je za 0,2 procentna poena ispod prethodnih predviđanja, dok su projekcije za Kinu zadržane na istom nivou, uz prognozirani rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,3 odsto u 2016. i od 6,0 odsto u 2017. godini.

Mada je procenu rasta evropske ekonomije za ovu godinu povećao za 0,1 odsto – na 1,7 procenata – računajući da će niske cene nafte dati podstrek ličnoj potrošnji.

Fond je Evropu upozorio da će se suočiti sa ekonomskim posledicama izbegličke krize i apelovao na bolju integraciju izbeglica.

Slično upozorenje nedavno je stiglo iz američke privatne obaveštajne agencije Stratfor, koja je u svojoj prognozi prilika sa kojima će se svet suočiti u 2016, između ostalog, navela da će se izbeglička kriza nastaviti u cikličnim talasima.

Tokom prvih meseci nove godine, niske temeprature i loše vreme će verovatno voditi do smanjenjena broja ulazaka u Evropu, ali će se povećati sa približavanjem leta, navodi Stratfor u svojim predviđanjima.

Kako ocenjuje dalje, kontrole na granicama će postati učestalije i zemlje na „balkanskoj ruti“ će biti manje tolerantne prema migrantima koji prolaze preko njihove teritorije. Analitičari Stratfora idu čak korak dalje, i predviđaju da Šengenski sporazum, prvi put od kada je nastao, neće završiti godinu kako je počeo – ili će sloboda kretanja biti na neki način ograničena ili će se smanjiti broj članica Šengena.

Američka agencija smatra da će slabija potrošnja u Kini, jak dolar u SAD i prezasićenost globalnog tržišta naftom, sprečiti oporavak cena sirovina u 2016.

Iranska nafta će se u prvoj polovini godine ponovo vratiti na tržište, ali će to, kako ocenjuje Stratfor, biti neutralisano padom proizvodnje nafte iz uljnih škriljaca u SAD.

Saudijska Arabija neće obarati proizvodnju, makar ne u prvih šest meseci ove godine, već će umesto toga pokušati da pad državnih prihoda zbog niskih cena nafte premosti putem dodatnog zaduživanja.

Prema projekcijama Stratfora, ova godina neće biti nimalo laka za najveći deo planete, imajući u vidu stare geopolitičke realnosti koje ponovo izbijaju širom Evroazije, kao i krizu cena sirovina.

Nastavak programa kvantitativnog labavljenja i još jedna godina niskih cena nafte će, kako navodi, imati umirujući uticaj na dublje podele unutar Evrope, s obzirom na činjenicu da globalna tržišta sirovina nastavljaju da pate.

Ni Kina, kako dodaje Stratfor, neće doneti nikakvo olakšanje cenama sirovina, pošto će rast potrošnje usporiti, jer zvanični Peking nastoji da implementira reforme usled sve većeg nezadovoljstva među elitom Komunističke partije.

Niske cene sirovina i rastuće kamatne stope u SAD, koje pogađaju valute, doneće novu tešku godinu i većini država Latinske Amerike, poručujuju iz Stratfora.

Uobličavanje dogadaja 2016. će podići strahovanja širom sveta, i vodiće u, verovatno, još burniju 2017. godinu, u kojoj će dalji razvoj niza sukoba kulminirati, procenjuje Stratfor, navodeći da su tenzije na relaciji SAD-Rusija, nadiranje nacionalizma u Evropi, ponovno snaženje Turske i druga geopolitička kretanja povezana i da hrane jedna druge.

AP Photo/Michel Euler

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh