Gradovi

MMF snizio projekcije rasta globalne ekonomije

MMF Evropi: Radite jače na integraciji izbeglica

Međunarodni monetarni fond upozorio je danas Evropu da će se suočiti sa ekonomskim posledicama izbegličke krize i apelovao na bolju integraciju izbeglica. Talas izbeglica predstavlja izuzetan izazov za apsorpcione kapacitete tržista rada EU i test za političke sisteme“, saopštio je MMF. U izveštaju se navodi da su od ključnog značaja potezi s ciljem da se podrži integracija izbeglica na tržištu rada. „Takvi napori mogu da odblokiraju potencijalne dugoročne ekonomske benefite priliva izbeglica“, ističe MMF, prenosi AFP. Francuska agencija podseća da je tokom prošle godine u Evropu ušlo više od milion izbeglica, pretežno iz Sirije.

VAŠINGTON – Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je danas projekcije rasta globalne ekonomije za ovu godinu i narednu godinu, treći put u manje od godinu dana, navodeći kao razlog usporavanje kineske trgovine i niske cene sirovina koje pogađaju Brazil i druga tržišta u razvoju, javlja agencija Rojters.

Svetska ekonomija će, prema najnovijem izveštaju MMF-a, osvariti rast od 3,4 odsto u 2016. godini i od 3,6 odsto u 2017. godini, što je u oba slučaja za 0,2 procentna poena niže u odnosu na projekcije Fonda iz oktobra.

Sjedinjene Američke Države će, prema projekcijama MMF-a, u ovoj i narednoj godini ostvariti rast od 2,6 odsto, što je za 0,2 procentna poena ispod prethodnih predviđanja, dok su projekcije za Kinu zadržane na istom nivou, uz prognozirani rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,3 odsto u 2016. i od 6,0 odsto u 2017. godini.

U Evropi, niske cene nafte će pružiti podstrek ličnoj potrošnji, zbog čega je MMF podigao projekciju rasta BDP-a evrozone za 2016. godinu za 0,1 procentni poen, na 1,7 odsto, dok je za 2017. godinu projekcija ostala ista, odnosno 1,7 odsto.

Za evropske zemlje u razvoju za ovu godinu je prognoziran ekonomski rast od 3,1 odsto, što je za 0,1 procentni poen više u odnosu na oktobarsko predviđanje, dok je za 2017. godinu ostala nepromenjena prognoza od 3,4 procenta.

Kada je reč o vodećim evropskim ekonomijama, MMF prognozira da će privreda Nemačke u ovoj i u narednoj godini ostvariti rast od 1,7 odsto, Francuska rast od 1,3 i 1,5 odsto, Italija rast od 1,3 i 1,2 odsto, a Španija rast BDP-a od 2,7 i 2,3 odsto.

Brazil će, kako se dodaje u izveštaju, ostati u recesiji u 2016. godini, uz pad BDP-a od 3,5 odsto, što je za 2,5 procentnih poena niže u odnosu na oktobarsku projekciju Fonda.

Fond je, takođe, upozorio da usporavanje tražnje u Kini ostaje ključna opasnost po rast globalne ekonomije, kao i da slabiji kineski uvoz i izvoz nego što je očekivano uveliko ugrožavaju druga tržišta u razvoju i izvoznike sirovina.

U izveštaju se, takođe, navodi i da će zakonodavci morati da pronađu načine za podsticanje kratkoročne tražnje, navodi britanska agencija.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh