• Ekonomija

  MMF: Srbija se oporavila brže od očekivanog

  IlustracijaFoto: PressTVIlustracija

  Ilina je ukazala da je to bila ocena prilikom poslednje posete Srbiji Misije MMF koju je predvodio Džejms Ruf, te da je zbog bržeg oporavka zemlje, Misija i podigla prognoze rasta za ovu godinu na plus 0,5 odsto.

  Izvor: Tanjug

  Region raste za 1,3%

  Ilinja je navela da se ove godine očekuje pad BDP-a od 0,6 odsto u regionu kao celini. Iako mnoge privrede rastu zdravim tempom, privrede Rusije i drugih zemalja članica Zajednice nezavisnih država (CIS) su bile u padu ove godine, rezultujući ukupnim negativnim rastom regiona kao celine. Ilina je dodala da su projekcije bolje za 2016. godinu kada se očekuje oporavak i stabilizacija zemalja CIS-a, a takođe i snažniji rast u Jugoistočnoj Evropi, što će dovesti do ubrzanja rasta regiona kao celine na 1,3 odsto.

  „To je svakako dobra vest“, rekla je Ilina Tanjugu i dodala da će za sledeću godinu procena MMF-a kada je reč o rastu BDP-a težiti ka nivou od 1,75 odsto za Srbiju.

  Ilina podseća da je Srbija sada u procesu implementacije i kreiranja reformi u kontekstu trogodišnjeg programa koji je u februaru 2015. zaključen sa MMF i poručuje će to dati impuls i privrednom rastu.

  „Sledeći plan predviđen program sa MMF-om, Srbija će nastaviti s aktivnostima poput promovisanja privatnog sektora, unapređenja poslovne klime, unapređenja fleksibilnosti na tržištu rada i kapitala. Zatim, tu su i reforma i poboljšanje efikasnosti u državnim preduzećima, unapređenje javne administracije i Poreske uprave, ali i sudstva“, navodi ona.

  Prema njenim rečima, u cilju podizanja rasta na održiv način, i veće produktivnosti, potrebno je napraviti ozbiljne reforme.

  Ilina se osvrnula i na rezultate i izglede zemalja Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope, pozivajući se na procenu prezentiranu u poslednjem izveštaju Sektora za Evropu koji objavljenom 13. novembra ove godine.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com