• Gradovi

  Mobilni telefon poginulog džihadiste dokaz turske podrške

  BAGDAD – Komandant iračkih dobrovoljnih snaga Džabar al Mamuri saopštio je danas da su u mobilnom telefonu poginulog ekstremiste Islamske države pronađene poruke turske obaveštajne službe što je dokaz da Ankara podržava tu džihadističku organizaciju.

  “Mobilni telefon je pronađen pre dva dana kod jednog ubijenog vođe Islamske države u severnom delu provincije Saladin“, izjavio je Mamuri.

  On kaže da se u telefonu nalaze poruke turske obaveštajne službe koje dokazuju da Ankara podržava IS, obezbeđujući sigurnost džihadistima koji putuju iz Turske do Iraka, prenosi Sputnjik.

  “Mobilni telefon takođe sadrži druge važne informacije koje ne možemo sada priložiti, a dostavljen je specijalizovanim bezbednosnim grupama na dalje ispitivanje“, dodaje Mamuri.

  Ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov je u novembru otkrio da Turska igra “dvostruku“ ulogu jer, kako kaže, sa jedne strane se bore u kampanji protiv IS, a sa druge su saučesnik u aktivnostima te terorističke grupe.

  Bivši viši savetnik američkog Državnog sekretarijata Dejvid Filips je prošlog meseca izjavio da Turska pruža materijalnu podršku IS jer je Ankara ideološki povezana sa grupom, kao i da ima istog neprijatelja – predsednika Sirije Bašara al Asada.

  “Uloga Turske nije dvostruka, ona otvoreno podržava Islamsku državu. Ona je pružila logističku pomoć, novac, oružje, transport i zdravstvenu zaštitu ranjenim ratnicima“, naglasio je Filips koji je trenutno direktor mirovnog programa na Univerzitetu Kolumbija u SAD.

  On je dodao da Turska podržava IS kako bi Asada skinula sa vlasti, kao i zbog “duhovne veze“ koja postoji između turske vladajuće partije i džihadista.

  Foto www.freeimages.com/AlenStojanac

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com