Gradovi

Mogerini i Avramopulos pozdravili dogovor NATO i Fronteksa

BRISEL – Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos pozdravili su danas dogovor Fronteksa i NATO o modalitetima saradnje u Egejskom moru.

Mogerini i Avramopulos su u zajedničkom saopštenju ocenili da odluka NATO da pomogne u sprovođenju izviđanja, osmatranja i kontrole ileglanih prelazaka Egejskog mora predstavlja „važan doprinos međunarodnim naporima da se suzbiju krijumčarenje i nezakonite migracije u Egejskom moru u kontekstu izbegličke krize“.

„Ti operativni modaliteti će uvećati efikasnost, obezbediti konzistentnosti i komplementarnost operacije Fronteks „Posejdon brza intervencija“ u toj oblasti, kao i napore aktivnosti NATO“, navodi se u saopštenju.

Ovaj dogovor predstavlja još jedan primer značaja praktične saradnje EU i NATO, koja već postoji u mnogim kriznim mestima, istakli su Mogerini i Avramopulos.

„EU veruje da će zajednički napori sa NATO doprineti da se reše mnogi problemi nastali iz aktuelne migrantske krize, kao i da se smanje opasnosti neregularnih prelaska Egejskog mora“, zaključuje se u saopštenju.

Foto Tanjug/S. Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh