• Gradovi

  Mogerini: Rešenje bliskoistočnog sukoba po modelu dve države jedino realno

   

   

  Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini ponovila je danas potrebu za rešenjem izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dve države kao jedinom realnom.

  Ona je rekla da je to čvrst stav EU posle neformalnog sastanka u Beču s ministrima spoljnih poslova tog bloka zemalja.

  “Fokusirali smo se, posebno, na rad UN i Egipta u Gazi”, rekla je Mogerini, kako se navodi u saopštenju EU, najavivši dalji zajednički rad, posebno imajući u vidu godišnje zasedanje Generalne skupštine UN u Njujorku za nekoliko nedelja.

  U saopštenju se takodje izražava podrška UN Agenciji za pomoć palestinskim izbeglicma (UNRWA) koja se, kako je rekla, neprekidno finansira i koju će EU nastaviti da podržava, ne samo za izbeglice u Gazi, već i u Jordanu i Libanu.

  Mogerini je osvrćući se na situaciju u Siriji, koja je juče bila ključna u debatama o Bliskom istoku, rekla da se “ vidi potreba da se spreči i izbegne vojna akcija Idlibu “ za koju je rekla da veruje da bi bila humanitarna katastrofa.

  Diskutovano je i o načinu da se još više poveća humanitarna pomoć Sirijcima, uključujući unutar Sirije.

  Pritom ostaje jasna pozicija da će novac EU za rekonstrukciju u Siriji stići tek kad politički proces čvrsto započne pod pokroviteljstvom UN.

  “Imaćemo ministarski sastanak o Siriji u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN i radićemo takodje zajedno s austrijskim predsedništvom da to dobro pripremimo”, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, ocenivši da je regionalna dinamika kritična za mir u Siriji i da se u tom kontekstu diskutovalo takodje o iranskom ponašanju u regionu.

  Dodala je da je to vrlo velika briga za EU i da se time mora pozabaviti.U isto vreme se nastavlja rad na očuvanju nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom, rekla je Mogerini.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com