• Novosti online

  Mogerini: Sporazum Atine i Skoplja je prilika koja se možda neće ponoviti

  Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da je sporazum Grčke i Makedonije jedinstvena prilika za pomirenje na Zapadnom Balkanu kakva se možda neće ponovo ukazati.

  „Naša pozicija je jasna: EU u potpunosti podržava postignuti sporazum. Ovo je jedinstvena prilika za pomirenje na Zapadnom Balkanu kakva se možda neće ponovo ukazati. Nadam se da će sve strane shvatiti značaj trenutka i osigurati budućnost zemlje u EU, budućnost za koju se cela nacija godinama nada da će postati stvarnost“, rekla je Mogerini u intervjuu makedonskoj agenciji MIA.

  Ona je navela da gotovo trodecenijski spor Makedonije i Grčke ne traje tako dugo bez razloga i da se u prošlosti videlo da je teže doći do rešenja kako vreme prolazi.

  „Rešenje tako složenog spora od suštinskog je značaja za region i njegov napredak ka EU. Ovaj istorijski sporazum može doprineti transformaciji čitavog Zapadnog Balkana. Negovanje dobrosusedskih odnosa pomaže nam da zajedno radimo na suočavanju s velikim brojem izazova i okolnosti koje delimo, uključujući oblasti kao što je migracija“, kazala je šefica evropske diplomatije.

  Mogerini je dodala da „pomirenje, regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi“ imaju ključnu ulogu u angažmanu EU na Zapadnom Balkanu, kao glavni principi procesa proširenja Unije.

  Za sutra je zakazana plenarna sednica Sobranja o predlogu za pristupanje izmenama Ustava Makedonije, na osnovu sporazuma s Grčkom o rešavanju spora oko naziva Makedonije.

  Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, postigli su u junu sporazum pod pokroviteljstvom UN, koji predvidja da Makedonija promeni ime u „Republika Severna Makedonija“, a da Atina zauzvrat prestane da blokira pristupanje Makedonije Evropskoj uniji i NATO.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com