• Politika

  MOGERINI: Sporazumi Beograda i Prišštine među 12 dostignuća EU

  Ona je konstatovala da je 2015. godina bila teška i intenzivna, ali ujedno i godina velikih i značajnih dostignuća koje EU želi da nastavi i u 2016. godini. „Ta dostignuća nas podsećaju da ima još mnogo posla i da diplomatija, multilateralizam, upornost i strpljivi optimizam mogu da dovedu do velikih rezultata“, istakla je Mogerini „2015. bila je godina kada su Srbija i Kosovo potpisali najveći broj sporazuma uz posredovanje EU“, napisala je ona.

  Pregovori su dobili novi tempo, ocenila je Mogerini i dodala da će oni i dalje biti teški, ali da su Beograd i Priština preduzeli odlučan i istorijski korak u pravcu evropskih integracija. „Otvorili smo prva poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom, dok je Kosovo potpisalo SSP. To je veliko dostignuće za Balkan i za sve Evropljane“, istakla je Mogerini.

  U najznačajnija dostignuća ona je ubrojila sporazum o iranskom nuklearnom programu, odgovor na izbegličku krizu, ujedinjenu borbu protiv terorizma, globalnu opredeljenost u borbi protiv klimatskih promena, pregovore o mirovnom rešenju za Libiju, kao i razgovore o okončanju sukoba u Siriji. Prema njenom mišljenju, u 12 dostignuća spadaju i jačanje odnosa EU i Afrike, kao i prijateljstva sa Kubom.

  Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

  Autor: Tanjug,Foto: AP

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com