Gradovi

Moguć povećan priliv izbeglica ako Britanija izađe iz EU

LONDON – Hiljade izbeglica mogle bi preći iz Francuske u Britaniju ukoliko njeni građani na referendumu odluče da napuste EU, saopštio je danas portparol Dejvida Kamerona, čime je još jednom ponovio stav premijera da bi izlazak iz Unije naneo štetu bezbednosti na granicama.

Portparol je rekao da bi napuštanje Unije moglo da ugrozi sporazum sa Francuskom po kome britanski graničari mogu da kontrolišu migranate na francuskoj strani, dok pobornici izlaska iz Unije, međutim, ovakve izjave nazivaju „početkom kampanje straha,“ kako bi se glasači naveli da se opredele za opstanak u Uniji.

„Mi imamo takav odnos sa Francuskom delimično zato što smo partneri u EU. Ukoliko napustimo EU nema garancija da će se ta kontrola nastaviti,“ rekao je portparol.

On je podsetio da se hiljade migranata nalazi na severu Francuske zato što žele da dođu u Britaniju ocenivši da bez pomenute kontrole na granici ne bi bilo ničega da ih spreči da pređu Lamanš tokom noći i dođu u Veliku Britaniju.

Više graničnih prelaza Velike Britanije sa Francuskom nalazi se na francuskoj strani Lamanaša, između ostalog u luci Kale, pored koje hiljade migranata živi u takozvanom kampu „Džungla“ nadajući se da će preći u Englesku.

Neki francuski funkcioneri su kritikovali ovaj aranžman a francuska gradonačelnica Kalea Natasa Bušar je tražila da se granična kontrola vrati u Britaniju.

Kameron je založio svoj autoritet za plan predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da zadrži Britaniju u Uniji rekavši da je, ukoliko ga drugi lideri EU privhate, to najbolji plan za Britaniju i da će on voditi kampanju za ostanak u Uniji.

Protivnici ostanka u Uniji kažu da premijer sada pribegava „zastrašivanju“.

„Sporazum o registraciji i kontroli migranata u Kaleu sklopljen je sa Francuskom, ne sa EU. Nema razloga da se to promeni zbog izlaska iz Unije,“ rekao je Aron Benks, ko-osnivač kampanje „NapustitiEU“.

Kameronov portparol međutim kaže da premijer iznosi istinske razloge za zabrinutost, naročito imajući u vidu da su birači više puta rekli da žele da premijer reši pitanje migracije u pregovorima sa EU.

Foto Tanjug, J. Pap/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh