Gradovi

Moguće produbljivanje krize zbog predsedničkih izbora

BEOGRAD – Predsednički izbori na Kosovu biće održani do 5. marta, očekuje prištinski politički analitičar Fatmir Šeholi, koji najavu stranke Ise Musafe i dela opozicije da neće glasati za Hašima Tačija vidi kao mogućnost produbljivanja političke krize u Prištini.

„U slučaju da se nastave protesti opozicije i u slučaju da jedan broj poslanika Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, koji su najavili da neće učestvovati na toj sednici kad se bude birao predsednik možemo ocekivati zaoštravanje i produbljivanje ove polictičke krize“, objašnjava Šeholi.

Poručuje da bi to moglo za neki mesec da prolongira izbor predsednika, ali navodi da su oni neminovni.

Inače, Tači, koji je kandidat demokratske partije Kosova na predsedničkim izborima za sada nema nijednog protivkandidata, ali to ne sprečava drugu stranu da ga bojkotuje.

Šeholi za Tanjug objašnjava proces izbora predsednika i kaže da se on bira u Skupštini Kosova i to dvotrećinskom većinom.

Da bi predsednik bio izabran potreban je glas 81 poslanika u parlamentu od ukupnog broja (120).

„Ustav Kosova nalaže da moraju da budu dva kandidata koji ako niko ne dobije 81 glas idu u drugi krug. Verovatno će i drugi kandidat formalno biti iz Tačijeve partije“, rekao je Šeholi.

U drugom krugu, kandidatu je potrebno da osvoji 61 glas poslanika, a Šeholi očekuje da će sednica na kojoj će biti izabran novi predsednik biti održana do 5. marta.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh