Novosti online

Mond: Zeleni talas osvojio najveće francuske gradove


Stranka „Evropa, Ekologija-Zeleni“ (Europe, Ecologie-Les Verts EELV), koja nema poslanike u parlamentu, više nije ista posle drugog kruga lokalnih izbora održanih u nedelju u Francuskoj.

EELV se postavila kao značajna opoziciona levičarska snaga predsedniku Emanuelu Macron (Emmanuel Macron), čija je vladajuća centristička stranka Republika u pokretu (LREM) poražena na lokalnom nivou.

U Parizu je ponovo pobedila socijalistička kandidatkinja i dosadašnja gradonačelnica An Idalgo (Anne Hidalgo), koja je ovog puta imala podršku EELV-a.

Francuski mediji ocenjuju da je „zelena“ pobeda i u manjim gradovima pokazatelj političkog preobražaja koji je već u toku u drugim evropskim gradovima, pošto pitanje rešavanja klimatskih promena postaje sve veći prioritet.

Ministri pokreta zelenih na funkciji su u Švedskoj, Finskoj, Austriji, a u Nemačkoj su Zeleni u usponu.

Levičarska preorijentacija sa podrškom ekologa u Francuskoj rezultat je stava dela javnog mnjenja koji smatra da je centrisitčka vladajuća stranka bliskija desnici.

Makronova stranka je doživela poraz pošto ni u jednom gradu nije osvojila većinu za sastav lokalnih vlasti. Jedina „svetla tačka“ je pobeda premijera Eduara Filipa (Edouard Philippe) u rodnom Avru, gde je osvojio 59 odsto glasova, ali se prijavio kao nezavisni kandidat bez etikete LREM-a.

Postavlja se pitanje kako će Makron reagovati i delovati u ostatku svog mandata koji ističe 2022. godine. Tamošnji mediji pitaju se da li će se francuski predsednik prikloniti ekolozima, a još veće pitanje je da li će Filip, sada osnažen pobedom na lokalnim izborima, ostati premijer ili su na vidiku promene u vladi.

Makron, koji je u jeku epidemije korona virusa, rekao da se stvari „dubinski menjaju“, moraće da pronadje „tananu ravnotežu“ izmedju levog krila svoje stranke koji ima ekološke aspiracije, i centrističkih ideja koje je imao na početku mandata.

Same izbore je obeležio mali odziv birača, oko 40 odsto. Posle prvog kruga lokalnih izbora održanog na početku epidemije, mnoge sanitarne mere predotrožnosti preduzete su u nedelju u cilju sprečavanja širenja virusa.

U Francuskoj je od korona virusa umrlo više od 29.750 osoba.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh