Gradovi

Montgomeri: Mišljenje o Srbiji evoluiralo u pozitivnom pravcu

BEOGRAD – Poseta američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Srbiji je opipljiv pokazatelj da su SAD i dalje zainteresovane za ovaj region i zabrinute zbgo potencijala za nestabilnost koji postoji u njemu, ocenio je danas u izjavi Tanjugu bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri.

On kaže i da je juče bilo interesantno videti kako je Bajdenov stav o Srbiji tokom proteklih decenija evoluirao u pozitivnom pravcu, što danas, kako kaže, prožima i američku spoljnu politiku prema našoj zemlji.

Američki potpredsednik je, podseća, bio jedan od prvih i najglasnijih protivnika Miloševićeve politike, uključujući politiku prema Kosovu. „Posetio je Beograd ubrzo posle pada Miloševića i ja sam bio prisutan na zvaničnim sastancima u kojima je bio veoma direktan u kritikama te politike. Iako je do danas zadržao snažno uverenje o nezavisnosti Kosova on je takođe počeo da ceni Srbiju i ulogu vlade Srbije u uspostavljanju regionalne stabilnosti. Taj pozitivniji stav sada prožima američku spoljnu politiku,“ rekao je Montgomeri.

Prema njegovim rečima, glavne poruke posete bile su potreba nastavka procesa normalizacije odnosa sa Prištinom, podrška pozitivnoj ulozi Srbije u stabilizaciji regiona kao i podrska nastavku EU integracija.

Kada je reč o stabilnosti, on kaže da Srbija može doprineti stabilnosti regiona time što će „ignorisati provokacije susednih zemalja“ koje se, kako je dodao, obično čine radi kratkoročne političke dobiti i usredsrediti se na „konkretne, uzajamno korisne, korake koje može preduzeti sa drugim zemljama u regionu kako bi pomogla proces pomirenja.

Sastanak hrvatske predsednice i sprkog premijer je klasičan primer kako nastaviti napred, dodao je on.

„Pozitivan signal je i isupnjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, čak i kada kosovski Albanci ne čine recipročne korake. Efekat toga je da se sve simpatije i podrška okreću prema Srbiji a od kosovoskih Albanaca i istovremeno EU i SAD navode da zajednički izvrše pritisak na njih. Značaj toga se ne može dovoljno naglasiti,“ rekao je bivši američki ambasador.

Srbija je decenijama bila zemlja na koju se vrši pritisak. Sada se doživljava kao partner, dodao je on.

Povodom ranijih spekulacija da će jedna od tema tokom posete biti i odnosi sa Rusijom, on je rekao da veruje da je tokom tete-a-tete razgovora bilo reči i o tome, ali da je značaj tog pitanja preuveličan.

„Realnost je da je ta tema zapravo mnogo manje vežna nago što mediji i deo javnosti žele da je prikažu. Srpski naord je odrabrao put u EU i napreduje na tom putu. Ključ za to je volja srpske vlade i ekonomski rast,“ rekao je Montgomeri.

Što se tiče novog sporazuma o ekstradiciji, nekadašnji američki ambasdor kaže da je to „još jedan znak da odnosi Srbije i SAD sazrevaju“, baš kao i direktni letovi Er Srbije u SAD.

Foto Tanjug/ T. Valič, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh