Gradovi

Montgomeri: Prilika da građani kažu da li podržavaju vladu

BEOGRAD – Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijem Montgomeri ocenio je danas da u Srbiji sledi ključan period i da „ima rezona“ da se izađe na izbore kako bi građani „dobili priliku da kažu da li podržavaju vladu“.

On je ocenio da je odluka o izborima doneta, jer je vlast morala da donese teške i nepopularne mere.

„Vučić shvata da su, ako želi da uvede Srbiju u 21. vek u ekonomskom smislu, potrebni dalji teški koraci. Pošteno je da se srpskim građanima da prilika da kažu da li i sada podržavaju vladu i da li ona ima mandat da nastavi sadašnjim putem“, rekao je Montgomeri u Kažiprstu na B92.

On je ocenio da je raspisivanje vanrednih izbora rizik za sve, i za SNS, koji sada ima većinu, ali i za manje stranke.

Komentarišući obrazloženje odluke premijera da se ide na vanredne izbore jer u Srbiji vlada loša atmosfera u kojoj je nemoguće raditi, ali i pojedine ocene u javnosti da je Vučić „preosetljiv na kritike“, Montgomeri kaže da „osetljivost premijera postoji i zbog njegove angažovanosti“.

„Vučić ima milion pitanja kojima se bavi i to je ono što ga čini osetljivijim“, rekao je Montgomeri.

Atmosferu i kritike Montgomeri povezuje sa medijskom slikom u Srbiji, za koju je, kako je rekao, delom odgovoran i Zapad.

„Mi smo napravili veliku grešku, govorili smo da postoji potreba za slobodnim medijima, a postoji potreba za slobodnim i odgovornim medijima. Nismo dovoljno podržavali tu potrebu da mediji budu odgovorni, pa u čitavom regionu postoji žuta štampa, koja je neodgovorna“, rekao je Montgomeri.

On je ocenio i da je „traćenje novca“ i za Srbiju i za Hrvatsku kupovina naprednih sistema i naoružanja, jer obe zemlje imaju probleme sa infrastrukturom, socijalnom slikom, ekonomijom, gde, prema njegovom mišljenju, treba ulagati novac.

Govoreći o Kosovu i presudi protiv Olivera Ivanovića, Montgomeri je rekao da je najveći rezultat te presude „potvrda građanima da je sve protiv njih“.

„Toliko puta dosad, kada se radilo o sličnim pitanjima, činilo se da je sve uvek protiv Srbije. Ne kažem da zaista jeste tako, ali narod to tako vidi. Ovo će samo otežati proces pomirenja i same pregovore koji predstoje. Ovo neće biti nikome od pomoći“, rekao je Montgomeri.

Foto Tanjug, T. Valič

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh