Svet

Morales nevoljno prihvatio poraz na referendumu

„Izgubili smo demokratsku borbu, ali ne i rat“, rekao je Morales na konferenciji za štampu u La Pazu i za poraz na referendumu optužio „prljavi rat“ koji je vodila opozicija i „spoljnu zaveru“.

Upitan da li će u vladajućoj stranci početi proces biranja njegovog naslednika, on je podsetio da mu je ostalo još četiri godine na tom položaju. „Nije sada momenat da se govori o nasledniku. Ima puno vremena za to“, rekao je Morales.

evo morales bolivija

Gradjani Bolivije glasali su u nedelju na referendum protiv četvrtog mandata predsednika Eva Moralesa, koji je želeo da se kandiduje na narednim izborima s nadom da vlada zemljom do 2025. godine. Protiv odobravanja još jednog mandata glasalo je 51 odsto.

Morales (56), prvi je Indijanac koji je postao šef države, ugled je stekao jer je potekao iz običnog naroda i zato što se služio antiimperijalističkom retorikom. Njegova dugoročna moć do sada je ležala u ekonomskoj i političkoj stabilnosti Bolivije, iako mu protivnici zameraju da nije dovoljno uradio protiv šverca droge i korupcije.

Morales je ranije u proseku dobijao 61,5 odsto glasova na izborima, uključujući i 2009. kada se menjao ustav. Medjutim korupcionaški skandali, oslabela privreda i rastuća nepopularnost njegovog političkog pokreta su ovog puta uticali na smanjenje podrške.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh