• Gradovi

  Moro: Evropa treba da reafirmiše svoje postojanje

  BEOGRAD – Bregzit je doneo Evropi neizvesnost tako da Evropska unija mora da reafirmiše svoje postojanje i sprovede duboke promene kako bi odgovorila na suštinska očekivanja naroda, izjavila je danas ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro.

  Moro je u intervjuu za Nedeljnik uoči Samita o Zapadnom Balkanu u Parizu 4. jula rekla da Evropska unija nije samo jedno veliko tržište, već i jedna velika ideja.

  „Potrebne su duboke promene kako bi ona odgovorila na suštinska očekivanja naroda, kako bi je oni razumeli i kako bi nastavila da predstavlja nadu za mlade“, rekla je ona.

  Moro je navela da to ne utiče direktno na proces proširenja, ali da će duboke promene koje se najavljuju imati uticaja i na region Zapadnog Balkana.

  Ta pitanja će, kako je navela, biti razmatra tokom razgovora sa šefovima vlada tokom samita u Parizu, ispričala je Moro.

  Govoreći o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana posle Bregzita, ona kaže da se integracija odvija po etapama i da daje konkretne rezultate.

  „Berlinski proces, čiju jednu od etapa predstavlja i Samit u Parizu 4. jula, jedan je od primera angažovanja EU i njenih zemalja članica na konkretnom napredovanju u procesu evropskih integracija“, rekla je Moro.

  Na pitanje koji bi bio najbolji model za proces pomirenja i saradnje na Zapadnom Balkanu, Moro kaže da modeli daju smernice, al ne mogu da se prepišu jer je svaka zemlja specifična.

  „Od „skandinavskog modela“ pamtimo da je saradnja moguća i uspešna čak i kada su statusi zemalja različiti. Iz francusko-nemačkog iskustva, pamtim da je moguće prevazići viševekovni sukob, izgraditi čvrste odnose koji se potom dodatno razvijaju na dobrobit obeju strana i njihovih partnera“, objasnila je ona.

  Kako je dodala, regionalna saradnja je dobitni pristup na svim planovima i zemlje Zapadnog Balkana će imati bolji ekonomski potencijal ako prevaziđu fragmentaciju tržišta.

  Moro je rekla da Francuska kroz učešće u evropskim programima i bilateralnu saradnju pomaže institucije i društvo u Srbiji, kao i u drugim zemljama u regionu, da ispune svoje ciljeve u okviru bilo pregovora, bilo sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

  „Ohrabrujemo sve inicijative koje omogućavaju razvoj međusobnog boljeg poznavanja, regionalnu saradnju, rešavanje problema koji su nasleđeni iz prošlosti“, navela je ona.

  Foto Tanjug/S. Radovanović, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com