BEOGRAD – Posle uspeha prve svetske “francuske” večere 2015. godine, ambasada Francuske i ove godine organizuje manifestaciju „Ukusi Francuske“ 21. marta.
„Želimo da ovaj događaj postane tradicionalan svakog proleća,“ izjavila je ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro.
Gurmani i ljubitelji francuske kuhinje širom sveta moći će da uživaju u 1.000 rastorana, od čega 12 u Beogradu i 2 u Novom Sadu.
Svi šefovi kuhinja su u obavezi da osmisle koncept menija, a receptima da predstave tradicionalnu francusku kuhinju baziranu na lokalnim i sezonskim proizvodima organskog porekla.
Moro kaže da je ovaj projekat u Beogradu rezultat svakodnevne međunarodne bilateralne razmene Francuske i Srbije.
Budući da je politika svojevrsna kuhinja, na pitanje da li se bolje snalazi u kuhinji ili „političkom loncu“, gospođa Moro diplomatski odgovara: „Sve u svoje vreme. Postoji vreme za kuvanje i postoji vreme za politiku.“
Ambasadorka kaže da tokom svog mandata u Srbiji ne planira da napiše kuvar poput Žan-Mari Teral, supruge bivšeg ambasadora Francuske u Beogradu Žan-Franosa Terala.
„Gospođa Teral je to izvrsno uradila. Ja se povremeno pojavim u nekom mediju da delim sa publikom tajne kuvanja, što radim veoma rado“, kazala je Moro za Tanjug.
Ambasadorka je najavila i da će pet odsto prihoda manifestacije „Ukusi Francuske“ biti uplaćeno Crvenom krstu Srbije.