Gradovi

Mosak, sin pripadnika ozloglašene SS jedinice

ZAGREB – Jirgen Mosak, jedan od osnivača i vlasnika advokatske kancelarije u Panami „Mosak- Fonseka“, preko koje su bogati i slavni političari, biznismeni, sportisti, ali i kriminalci prikrivali svoju imovinu radi izbegavanja poreza, sin je nemačkog naciste Erharda Mosaka.

Erhad Mosak je bio pripadnik ozloglašene SS jedinice i to one koja je kontrolisala logore, piše zagrebački Večernji list.

Jirgen je rođen 1948. godine u Nemačkoj, ali se porodica nedugo nakon toga iselila u Panamu.

Mosakov otac je tokom 70-tih postao špijun CIA, a glavni zadatak bio mu je praćenje komunističkih aktivnosti na Kubi iz obližnje Paname.

Dok se otac bavio špijunažom, Jirgen je završio Pravni fakultet 1973. i našao posao u Londonu, ali se 1986. godine vraća u Panamu gde s Ramonom Fonsekom osniva „Mosak-Fonseka & Co“.

Zagrebački dnevnik piše da se odmah nakon izbijanja afere medijima javio Jirgenov polubrat Horst, koji je, iako šokiran saznanjima o ‘prljavoj raboti’ kojom mu se polubrat bavi, otkrio zanimljive detalje iz njegove prošlosti.

Horst je ispričao da su Jirgen i njegov partner brzo stekli reputaciju diskretnih i sposobnih ljudi i tako privukli odgovarajuću klijentelu. Prvi veliki korak bilo je osnivanje filijale na Britanskim devičanskim ostrvima gde je zakonom bila zagarantovana poverljivost podataka o poslovanju ofšor kompanija.

Ramon Fonseko Mora, takođe advokat, je i nagrađivani pisac. Napisao je knjigu ‘Mister politicus’, politički triler. Kao mladić ovaj 63-godišnjak navodno je želeo biti sveštenik. U jednom intervjuu 2012. godine Fonseko je, govoreći o svom partneru i firmi izjavio: „Zajedno smo stvorili čudovište koje je pojelo konkurenciju“.

Danas su, kako se navodi, obojica bogataši i članovi najviših krugova panamskog društva.

Ipak, „Panama Papers“ finansijska afera veka, sasvim će sigurno promeniti puno toga i u njihovom životu, navodi Večernji.

AP Photo/Vincent Yu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh