Novosti online

Москва ће узвратити на америчко повлачење из нуклеарног споразума

МОСКВА – Москва задржава право да предузме мере као одговор на повлачење САД из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (Споразум ИНФ), изјавила је данас портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

„Москва задржава право на одговарајуће реакције и узвратне мере (после повлачења САД из Споразума ИНФ). Наравно, то ће бити учињено”, рекла је Захарова у телевизијској емисији, преноси Бета.

Она је навела да је повлачење САД из Споразума ИНФ заправо само део општег концепта Вашингтона да напусти велики број међународних споразума.

„Не ради се о томе да је Русија крива за кршење тог споразума, није реч ни о Кини или било ком фактору међународне безбедности. Реч је о стратегији одрицања САД од међународних обавеза у различитим сферама”, казала је Захарова.

Председник САД Доналд Трамп и амерички државни секретар Мајк Помпео објавили су раније да ће Вашингтон од сутра суспендовати своје обавезе у оквиру Споразума ИНФ и да ће за шест месеци напустити тај споразум ако Русија у међувремену не почне да поштује своје обавезе.

САД и СССР су потписали Споразум ИНФ 1987. године, пред крај Хладног рата.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh