Svet

Moskva insistira na zajedničkom stavu o obustavi vatre

„Odluka o obustavi borbenih operacija zavisi od toga da li su sve strane spremne da polože oružje i koliko brzo“, rekao je Medvedev u intervjuu za Juronjuz.

sirija islamska drzava islamisti

Najopasnije je kada jedna grupa prestane da se bori, a druga počne da na tome bazira svoj vojni uspeh, jer to samo vodi eskalaciji sukoba, ocenio je Medvedev.

„Iz tog razloga trebalo bi da se donese zajednička odluka kada da se obustavi vojna akcija. To bi trebalo da bude cilj“, rekao je ruski premijer.

On je rekao da će Rusija delovati u skladu sa postojećim sporazumima sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom sa jedne strane, a sa druge u skladu sa sporazumima koje trenutno pokušava da postigne sa ostalim zemljama, uključujući SAD.

Medvedev je podsetio da je 4. februara Rusija izašla sa inicijativom za opšte primirje u Siriji.

„Bilo je izvesnog oklevanja kod američkih kolega. Oni su morali da prevaziđu neslaganja između Stejt departmenta i Ministarstva odbrane, a zatim su apelovali na Baraka Obamu i izgleda su postigli dogovor“, rekao je Medvedev, prenosi TASS.

Međunarodna grupa za podršku Siriji, koju čini oko 20 zemalja, sastala se u Minhenu 11. februara i dogovorila da u roku od nedelju dana obezbedi primirje u Sirji i dostavi pomoć stanovništvu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri sastali su se takođe u Minhenu 13. februara kako bi razmotrili konkretne korake za primenu prethodno postignutih sporazuma.

Obustava vatre neće se odnositi na vazdušne udare protiv Islamske države i terorističke grupe Džabat al Nusra i srodnih grupa koje je Savet bezbednosti UN proglasio za terorističke.

Medvedev: Niko nije zainteresovan za novi rat

Bilo kakva kopnena operacija u Siriji imaće za posledicu „potpun, dug rat“, izjavio je danas u intervjuu za TV kanal „Evronjuz“ ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Komentarišući izjavu američkog državnog sekretara Džona Kerija, da bi ukoliko mirovni plan za Siriju doživi neuspeh, još stranih vojnika ušlo u konflikt, Medvedev je rekao da su to reči koje „nemaju svrhu“.

„On to nije trebalo da kaže iz jednostavnog razloga: ukoliko je sve što želi produžetak rata, on može da izvede kopnene operacije i bilo šta drugo. Ali ne pokušavajte nikog da uplašite“, istakao je Medvedev.

„Dozvolite da ponovim da niko nije zainteresovan za novi rat, a kopnene operacije su potpun, dug rat“, kazao je Medvedev.

Velike sile dogovorile su se u petak u Minhenu o primirju u kofliktu u Siriji, u kome je najmanje od 2011. godine 250.000 ljudi izgubilo život, naveo je Rojters.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh