• Novosti online

  „Moskva koristi Srbiju za svoje bitke na Balkanu“

  ambasador ukrajine Oleksandr AleksandrovičFoto: Youtube/PrintScreen

  „Rusija obučava srpske najamnike da ubijaju Ukrajince. Rusija je koristila srpske ekstremiste da izvedu državni udar u Crnoj Gori. Rusija ohrabruje srpski separatizam u Republici Srpskoj kako bi destabilizovala Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Aleksandrovič u danas objavljenom intervjuu za BIRN, u kojem je izneo kako Kijev vidi politiku Rusije, ali i primedbe na račun Srbije, njenih zvaničnika i građana.

  Nabrajajući ono što smatra nizom destabilizujućih akcija Rusije na Balkanu, on tvrdi da Rusija „koristi srpski faktor da destabilizuje Makedoniju, ima aktivnu ulogu u okretanju kosovskih Srba protiv kosovskih Albanaca i prodaje svoje avione Srbiji, kako bi stvorila tenzije sa Hrvatskom“.

  Putin „ne mari za Srbiju“, već Srbiju samo koristi kao „još jedan instrument za uništenje Evrope“, kaže Aleksandrovič i pita:

  „Da li je to ono što srpski narod zaista želi? Dozvoljavate Rusiji da vas koristi kako bi uništila Evropu u kojoj želite da studirate i radite. To nema nikakvog smisla„, izjavio je ukrajinski ambasador.

  On dodaje da zapadni zvaničnici zato traže od Srbije da „ne sedi na dve stolice“.

  Oštra poruka Ukrajine Vladi Srbije!

  Kaže i da je imidž Srbije u Ukrajini loš, uprkos povezanosti dva pravoslavna slovenska naroda i dugoj tradiciji kulturnih veza i saradnje.

  „Kada imate srpske političe koji putuju na Krim i čestitaju Putinu na ‘mudroj i snažnoj politici’, kada imate srpske najamnike, kada Srbija glasa u UN protiv Ukrajine – sve to naravno stvara negativnu sliku o Srbiji u Ukrajini“, kaže ukrajinski ambasador.

  Ponovio je da Srbija „ne čini ništa kako bi sprečila svoje državljane da se bore u istočnoj Ukrajini“, gde je trenutno oko 300 Srba, mada je donela zakon kojim zabranjuje svojim državljanima da se bore na stranim bojištima.

  „Ti srpski najamnici diskredituju srpsku naciju u očima prijateljskog ukrajinskog naroda, koji nikada ništa loše nije učinio Srbima“, istakao je Aleksandrovič.

  U tom kontekstu, on napominje da ukrajinski parlamentarci ne putuju na Kosovo.

  Mi igramo fudbalske ili košarkaške utakmice protiv Kosova na neutralnim terenima, jer ne priznajemo kosovske pasoše. I Ukrajinci ne dolaze u Srbiju da ubijaju Srbe“, ističe Aleksandrovič.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com