Novosti online

„Moskva koristi Srbiju za svoje bitke na Balkanu“

ambasador ukrajine Oleksandr AleksandrovičFoto: Youtube/PrintScreen

„Rusija obučava srpske najamnike da ubijaju Ukrajince. Rusija je koristila srpske ekstremiste da izvedu državni udar u Crnoj Gori. Rusija ohrabruje srpski separatizam u Republici Srpskoj kako bi destabilizovala Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Aleksandrovič u danas objavljenom intervjuu za BIRN, u kojem je izneo kako Kijev vidi politiku Rusije, ali i primedbe na račun Srbije, njenih zvaničnika i građana.

Nabrajajući ono što smatra nizom destabilizujućih akcija Rusije na Balkanu, on tvrdi da Rusija „koristi srpski faktor da destabilizuje Makedoniju, ima aktivnu ulogu u okretanju kosovskih Srba protiv kosovskih Albanaca i prodaje svoje avione Srbiji, kako bi stvorila tenzije sa Hrvatskom“.

Putin „ne mari za Srbiju“, već Srbiju samo koristi kao „još jedan instrument za uništenje Evrope“, kaže Aleksandrovič i pita:

„Da li je to ono što srpski narod zaista želi? Dozvoljavate Rusiji da vas koristi kako bi uništila Evropu u kojoj želite da studirate i radite. To nema nikakvog smisla„, izjavio je ukrajinski ambasador.

On dodaje da zapadni zvaničnici zato traže od Srbije da „ne sedi na dve stolice“.

Oštra poruka Ukrajine Vladi Srbije!

Kaže i da je imidž Srbije u Ukrajini loš, uprkos povezanosti dva pravoslavna slovenska naroda i dugoj tradiciji kulturnih veza i saradnje.

„Kada imate srpske političe koji putuju na Krim i čestitaju Putinu na ‘mudroj i snažnoj politici’, kada imate srpske najamnike, kada Srbija glasa u UN protiv Ukrajine – sve to naravno stvara negativnu sliku o Srbiji u Ukrajini“, kaže ukrajinski ambasador.

Ponovio je da Srbija „ne čini ništa kako bi sprečila svoje državljane da se bore u istočnoj Ukrajini“, gde je trenutno oko 300 Srba, mada je donela zakon kojim zabranjuje svojim državljanima da se bore na stranim bojištima.

„Ti srpski najamnici diskredituju srpsku naciju u očima prijateljskog ukrajinskog naroda, koji nikada ništa loše nije učinio Srbima“, istakao je Aleksandrovič.

U tom kontekstu, on napominje da ukrajinski parlamentarci ne putuju na Kosovo.

Mi igramo fudbalske ili košarkaške utakmice protiv Kosova na neutralnim terenima, jer ne priznajemo kosovske pasoše. I Ukrajinci ne dolaze u Srbiju da ubijaju Srbe“, ističe Aleksandrovič.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh