Gradovi

Moskva: Odnosi Rusije i NATO u najdubljoj krizi od Hladnog rata

Moskva je pozvala danas NATO da obustavi pokušaje stvaranja odnosa sa Rusijom u duhu „ere konfrontacije“ dok ne bude kasno, ocenivši da su odnosi Rusije i Severnoatlantskog saveza „trenutno u najdubljoj krizi od Hladnog rata“. „Rastuća negativna tendencija nije izbor Rusije. To je direktni rezultat destruktivne linije bloka u cilju bezobzirnog stvaranja vojne i političke dominacije u evropskim i globalnim poslovima. Potrebno je da se obustave pokušaji stvaranja odnosa sa našom zemljom u duhu šema i mehanizama ere konfrontacije“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenela je agencija Tass.

Uprkos trenutnim poteškoćama, Rusija je uverena da „sada, kada evro-atlantske države nemaju ideološke razlike, postoji veća mogućnost da dva bloka razgovaraju o problemima“.

Moskva je ranije ocenila da pristupanje Crne Gore NATO-u „odražava logiku konfrontacije na evropskom kontinetu, i uspostavljanje novih demarkacionih linija“.

Generalni sekretar NATO rekao je u četvrtak u Briselu da je ulazak Crne Gore u članstvo NATO 5. juna je „od važnosti i za Zapadni Balkan i ceo NATO i pokazuje da su vrata Atlantskog saveza otvorena“.

Stoltenberg je takodje rekao da on lično podržava sankcije Rusiji, što je stvar Evropske unije i SAD, ali da smatra da je to „krajnje važno zbog ilegalnog pripajanja Krima i nesprovodjenja sporazuma iz Minska o rešavanju ukrajinske krize“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh