• Gradovi

  Moskva traži da Turci plate za obaranje aviona, Ankara odbija

  MOSKVA/ANKARA – Zamenik ruskog šefa diplomatije Aleksej Meškov rekao je danas da bi Turska trebalo da plati nadoknadu za obaranje ruskog vojnog aviona u blizini tursko-sirijske granice prošlog meseca, dok je tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da na ruske zahteve nije moguće odgovoriti.

  Meškov je poručio i da bi Turska trebalo da garantuje da se slični incidenti neće događati u budućnosti, prenose RIA Novosti.

  Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova je istakao da „nije moguće zadovoljiti ruske zahteve za obeštećenje zbog oborenog aviona“, javio je Rojters.

  On je primetio da ruska vojska deluje kao da postoji neka uočena pretnja od Turske, što je, kako je ocenio, „preterano i nerealno“.

  Britanska agencija ocenjuje da će najnoviji komentari verovatno dodatno pojačati tenzije u odnosima između Moskve i Ankare posle obaranja ruskog aviona.

  „Turska nema agresivan pristup prema ruskoj vojsci“, naglasio je portparol turskog Ministarstva, izrazivši nadu da do eskalacija tenzija neće doći.

  On je rekao da Turska ne planira da uspostavi vojne snage u okviru alijanse na čelu sa Saudijskom Arabijom protiv terorizma, za koju je ocenio da je važan savez kad je reč o vojnoj i obaveštajnoj koordinaciji.

  S druge strane, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije se osvrnuo i na pregovore o rešavanju sirijske krize i istakao da se Moskva protivi isključivanju etničkih Kurda iz tih pregovora.

  AP Photo/Pavlos Vrionides

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com