Gradovi

Motel u vinogradu na „Vinskom putu“ kroz Srbiju

JAGODINA – „Jagodinska vinarija 1892“, u vinogradima, uz samu vinariju na „Vinskom putu“ kroz Srbiju, gradi motel sa 23 ležaja i šest apartmana, koji će prve goste primiti u aprilu ili maju.

„Naš plan je da se uz vonogradarstvo i vinarstvo bavimo i turizmom, zgrada motela je završena, montira se oprema i mi očekujemo da sve bude završeno do aprila ili najdalje u maju“, rekao je danas Tanjugu Ljubiša Milosavljević, jedan od vlasnika vinograda.

Uz motel je planiran i mini zoo vrt, dodao je Milosavljević.

„U stvari motel je „vinska kuća – vila“, okružena vinogradima, koja ima restoran, degustacionu salu, prostor za manje događaja, za intmne atmosfere, specijalnu prodavnicu vina, terase sa pogledom na vinograde“, rekla je Tanjugu, direktor Adriana Milosavljević.

U Turističkoj oganizaciji Jagodine, potsećaju da je „Jagodina u prošlom veku bila jedan od najvećih vinskih centara Srbije, ali je sticajem okolnosti gotovo nestala sa vinske mape“.

Poslednjih godina doživljava pravu vinsku renesansu, zahvaljujući oživljavanju vinogradarstva i izgradnji novih vinarija od koji su neke u samim vinogradima, ocenjuju turistički radnici i ističu da se time upotpunjava turistička ponuda na mapi vinskih puteva kroz Srbiju, a koju prati i dobra i gastronomska ponuda.

Jagodina je specifična sa svojim autohtonim sortama vinove loze „jagodinka“ i „morava“, koje vinogradari pokušavaju da sačuvaju od potpunog nestanka, napominju u Turističkoj organizaciji.

„Jagodinska vinarija 1892“, oko motela, ima pod vinovom lozom 67 hektara, sorti za visokokvalitetna bela, crna i crvena vina.

Vinograde je preuzela 2010.godine od Jagodinskih podruma koji su radili u sastavu „Navipa“.

Novi vlasnici su firmi dali ime po godini osnivanja (1892.) Jagodinskih podruma.

„Vinogradi su bili zapušteni, u katastrofalnom stanju, i uložen su znatna sredstva da se revitalizuju“, ističu u ovj firmi.

U Vinariji je instalirana najmodernija oprema firme „Bućer“ iz Francuske kapaciteta 400.000 litara vina, a vode je vrhunski stručnjaci – enolozi.

Foto Tanjug/Z. Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh