Novosti online

Movsesijan: Nova stranka ne odustaje od Rezolucije o priznanju genocida nad Jermenima

Nova stranka saopštila je da će nastaviti da podnosni Narodnoj skupštini Srbije Predlog Rezolucije o priznanju genocida nad Jermenima u vreme Osmanskog carstva.

„Kao Dan sećanja na žrtve genocida nad Jermenima, počinjenom u vreme Otomanskog carstva odredjen je 24. april. Prošlo je više od sto godina i još uvek postoje problemi oko priznavanja ovog genocida“, istakao je predsednik Saveta Nove stranke Aris Movsesijan, prenela je ta stranka.

On je podsetio da Nova stranka još od 2015. godine pre svakog zasedanja Narodne skupštine podnosi predlog da se u dnevni red uvrsti predlog ovakve Rezolucije, ali, zahvaljujući većini u skupštini, nikada nije ni uvršten kao tačka dnevnog reda.

„Nezvanično, većina misli da nije pravo vreme i uglavnom se navode politički razlozi i moguće posledice takvog eventualnog čina. Dakle, bira se da neformalno ogromna većina gradjana Srbije taj zločin naziva genocidom, ali da se zvanično izbegava taj naziv“, naglasio je Movsesijan.

Kako je naveo, Nova stranka će nastaviti da predlaže ovu rezoluciju i siguran je da će doći vreme kada će ona biti izglasana „a do tada, ostaje nam da se svakog 24. aprila prisetimo žrtava i da evociramo sećanje na taj dogadjaj kada je zver u čoveku pobedila dobrotu“.

On je naglasio da „moderna Turska država i Turci koji žive u njoj, nemaju nikakve veze sa tim zločincima“.

Kako je rekao, jasno mu je koliko je „teško prihvatiti da se takav zločin desio usled sumanutosti nekih ljudi u jednom vremenu, ali moram priznati da smatram da se okretanjem glave ništa neće postići“.

„A zašto je važno i posle više od sto godina baviti se ovom temom? Pa baš zato što genocidi, masakri i ubijanje čitavih grupa ljudi, naroda pa i političkih neistomišljenika, opravdavanjem bilo kojim razlogom, neće stati. Jedini mehanizam koji za sada imamo je da prepoznajemo i osudjujemo ovakve zločine sa ciljem da se makar pod takvim pritiskom pokuša da prevenira neki mogući novi genocid“, naveo je Movsesijan.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh