Svet

Mrtva trka između Sendersa i Klintonove

Poslednja debata demokrata pred glasanje u Ajovi 1. februara

* Iako bivša državna sekretarka vodi u anketama širom zemlje, Senders joj je pretnja u ključnim državama

Autor: M. K.

Vašington – Kandidati za nominaciju Demokratske stranke za predsedničke izbore u SAD sukobili su mišljenja o kontroli oružja i zdravstvenom sistemu u, prema oceni agencija, najživljoj debati do sada. Bivša prva dama i državna sekretarka SAD Hilari Klinton je kritikovala senatora iz Vermonta Bernija Sendersa zbog njegovog stava prema kontroli oružja i rekla da postoji opasnost da njegov plan o zdravstvenom sistemu osujeti nedavno usvojen zakon. Senders je optužio Klintonovu da je imala uticaj na finansijske institucije koje su odgovorne za krizu 2008. Iako Klintonova vodi u anketama širom zemlje, Senders joj je pretnja u ključnim državama.

Senders je nekoliko sati pre debate u Južnoj Karolini obelodanio svoj plan za sistem zdravstvene nege za sve američke državljane. Kako je naveo, građani bi plaćali za zdravstveno osiguranje „premiju od 2,2 odsto osnovice prihoda“, kompanije bi plaćale dodatnih 6,2 odsto od prihoda zaposlenog. Na veb-sajtu kampanje Sendersa se navodi da je to način da „zaposleni Amerikanci prestanu da biraju između pogađanja za veću platu i boljeg zdravstvenog osiguranja“.

Ovo je bila poslednja debata kandidata Demokratske stranke uoči unutarpartijskog glasanja u Ajovi 1. februara. U debati je učestvovao i bivši guverner Merilenda Martin O’Mali, koji u anketama zaostaje za Klintonovom i Sendersom. Klintonova je rekla da postoji opasnost da će zbog bilo kakvih inicijativa koje mogu da ugroze Zakon o zdravstvenoj zaštiti po pristupačnoj ceni demokrate upasti u „debatu koja vodi razdoru“. Umesto toga, istakla je Klintonova, stranka treba da radi na unapređenju programa koji je poznat kao Obamaker.

Kontrola oružja je bila prva tema dvočasovne debate koja je održana u blizini crkve u Čarlstonu gde je iz vatrenog oružja 2015. ubijeno petoro ljudi. Klintonova je nedavno objavila reklamu u kojoj kritikuje Sendersa zbog njegovog stava prema kontroli oružja. U njegovoj rodnoj državi Vermontu stopa posedovanja oružja je najviša u SAD, tako da gotovo svako drugo domaćinstvo ima oružje.

Klintonova je u debati ponovo ukazala na zakon za koji je rekla da pokazuje da Senders podržava lobi za oružje. Senders je, međutim, rekao da u potpunosti podržava inicijative Obame za strožu proveru kupaca oružja. O’Mali je ukazao na restrikcije koje je uveo na kupovinu borbenog oružja u Merilendu. „Nikada nisam upoznao poštenog lovca na jelene kome je potrebna poluautomatska puška AR-15 da ubije jelena“, rekao je O’Mali.

Rezultati anketa javnog mnjenja pokazuju da se između Klintonove i Sendersa vodi mrtva trka uoči glasanja u Ajovi gde će birači odlučiti koga od dvoje kandidata preferiraju. Međutim, u NJu Hempširu, gde će glasanje biti održano osam dana kasnije, Senders vodi u anketama.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh