• Gradovi

  MSP: Ukrajinski ambasador od početka daje nediplomatske i neprihvatljive ocene

   

   

  Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da ukrajinski ambasador Oleksandr Aleksandrovič čitav svoj mandat u Srbiji daje „nediplomatske i neprihvatljive ocene o spoljnoj politici Srbije i njenim zvaničnicima“.

  Aleksandrovič je prethodno rekao da posle konsultacija u Kijevu, na koje je pozvan posle izjave o negativnom uticaju Rusije na Srbiju, nije promenio stav. On je rekao da glasanje Srbije u UN protiv interesa Ukrajine „nerazumno“ imajući u vidu „čvrst stav“ Kijeva o nepriznavanju Kosova.

  „Ambasador Ukrajine u kontinuitetu, od samo početka svog mandata u Republici Srbiji daje nediplomatske i neprihvatljive ocene o spoljnoj politici Srbije i njenim zvaničnicima. Kao poslednje primere navodimo intervju Slobodnoj Evropi od 28. oktobra 2016. („Srbija ne može na više stolica“) i Blicu od 16. novembra 2016. („Putin će vas prodati“), kao i nedavni intervju o tome da Rusija zloupotrebljava Srbiju da bi stvorila haos i izazvala rat na Balkanu“, saopštilo je Ministarstvo.

  Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo da se prilikom glasanja o članstvu Kosova u Unesku 2015. godine, delegacija Ukrajine nalazila van sale, što je „direktno suprotno vitalnim interesima“ Srbije, kao i da Ukrajina podržava predloge zapadnih zemalja o izmeni mandata Unmika i dinamike sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, čemu se Srbija oštro protivi.

  Povodom Aleksandrovičeve izjave da 14 meseci čeka na prijem kod šefa srpske diplomatije, Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je načelo reciprociteta i snižavanje nivoa kontakata na radni nivo uobičajena diplomatska praksa u slučajevima kada strani predstavnici izlaze iz okvira Bečke konvencije.

  Ambasador Ukrajine je tokom ove godine više puta primljen u Ministarstvo spoljnih poslova na nivou pomoćnika ministra i zamenika pomoćnika ministra, navelo je ministarstvo

  Budući da ambasador Srbije u Ukrajini Rade Bulatović nije nikada bio primljen kod šefa ukrajinske diplomatije Klimkina, kao i da se Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine na prijeme koje priredjuje ambasada Srbije odaziva na nivou šefa protokola, Srbija nema nikakvu obavezu niti povod da postupa drugačije, dodalo je Ministarstvo.

  Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da sa žaljenjem konstatuje izjavu Aleksandroviča da je stav njegovog ministarstva „skoro isti“ kao njegov, ali da uprkos tome ostaje privrženo prevazilaženju nesuglasica i unapredjenju bilateralnih odnosa.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com