Gradovi

MSPP razvojna šansa, važno podsticanje preduzetništva

KOPAONIK – Sektor mikro, malih i srednjih preduzeća je osnovni sloj privrede i predstavlja razvojnu šansu pa je veoma je važno promovisanje i podrška razvoju preduzetništva, rečeno je danas na panelu u okviru Kopaonik biznis foruma.

„Taj sektor je osnovni sloj privrede, mala i srednja preduzeća posluju i u malim i u velikim sredinama, i stvaraju zdravu bazu za razvoj drugih većih biznisa“, rekla je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović.

Kako je kazala, važno je da se promeni način razmišljanja i promoviše drugačiji odnos, odnosno da se ne čeka posao već da se promoviše započinjanje samostalnih biznisa i aktivizam.

Ona je navela da 99 odsto preduzeća čine mikro, mala i srednja preduzeća, koja zapošljavaju dve trećine zaposlenih iz nefinansijskog sektora.

Mala i srednja preduzeća stvaraju dobru bazu za razvoj i poslovanje budućih velikih firmi.

„U narednom periodu imaćemo kampanju i u fokus stavljati one preduzetnike koji mogu služiti za uzor mlađim generacijama. Osnovni zadatak vlade i Ministarstva privrede je da stvori adekvatne okvire za poslovanje malih i srednjih preduzeća“, rekla je ona.

Obradović Jovanović kazala je i da su za razvoj tog sektora potrebni dobri zakoni, efikasne procedure i predvidivo poslovno okruženje.

Navela je da je važna promocija pozitivnih primera i da preduzetništvo uđe u školske programe, kako bi se mladi na adekvatan način uveli i informisali od malih nogu.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić rekla je da su mala i srednja preduzeća razvojna šansa, ali da je u praksi situacija malo drugačija i da ranije nisu imali adekvatne programe podrške.

Poslednjih godina, kazala je ona, uspostavljene su mere podrške, a veoma je važan i pristup izvorima finansiranja.

Prema njenim rečima, važna je inovativnost, kao i ponuda finansijskih instrumenata da bi se ojačala konkurentnost.

„Takođe je važan pristup tržistu i uključivanje malih i srednjih preduzeća u lanac dobavljaca, to je uslov održivosti“, rekla je Popović Pantić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh