Gradovi

Mubadala želi da pomaže srpskoj vazduhoplovnoj industriji

BEOGRAD – Kompanija Mubadala i dalje želi da pomaže srpskoj vazduhoplovnoj industriji, proučio je u Abu Dabiju šef vazduhoplovne divizije te kompanije Homeid Al Šemari istakavši da visokokvalifikovana radna snaga, niska troškovna baza i proatikvnost i trud u predstavljanju svojih mogućnosti ključ su za buduću saradnju.

Mubadala je osnivač i najveći sponzor Svetskog vazduhoplovnog samita koji se danas završava u Abu Dabiju i sa portfoliom koji je procenjen na 65 milijardi dolara, počela je da gleda u Srbiju kao potencijalnu zemlju za investicije pre svega kao deo strateškog odnosa Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Uvrštavanje Er Srbije u Etihad Partners grupaciju do sada je bio jedini vidljivi aranžman ulaganja Emirata u Srbiju a pre nekoliko meseci Tango Six je počeo prvi da izveštava o drugim aktivnostima i saradnjama koja su ponovo oživele potencijal Srpske vazduhoplovne industrije.

Homeid Al Šemari, koji vodi diviziju Mubadale koja je posvećena vazduhoplovnoj, telekomunikacionoj i odbrambenoj industriji, za portal Tango Six pokušao je da objasni kako se to Srbija odjednom uklopila u vazduhoplovni portfolio te kompanije.

„Kada pričamo o MRO segmentu sve je počelo sa Etihadom i njihovim dolaskom u Srbiju. Kao što znate oni su sada vlasnici 49 odsto vaše nacionalne avio-kompanije i to je bio katalizator koji nas je motivisao da obratimo pažnju na vašu zemlju“.

Odnos koji, kako kaže, Mubadala i Etihad imaju je pre svega strateški.

„Mubadala vazduhoplovnoj industriji pruža usluge održavanja (MRO) kao i finansijske usluge. Etihad je velika avio-kompanija i jedan od njihovih dugoročnih strateških ciljeva je ulaganje u druge avio-kompanije svuda na planeti. Budući da smo mi vlasnici švajcarske kompanije SR Tehniks (SR Tećnics) želimo da u sektoru MRO-a podržimo Etihad kao našu nacionalnu avio-kompaniju“, rekao je Šemari.

Objašnjava da Mubadala ne ulaže napamet i u svakom poslu koji izabere mora doći do poklapanja više stvari. To poklapanje u ovom slučaju mora imati u vidu pre svega interese Mubadale i razvoj našeg biznisa kao i interese Etihada na raznim geografskim lokacijama na kojima posluje.

“ Početak su dobri strateški odnosi Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije. Etihad je suvlasnik Er Srbije i ubeđeni smo da Srbija može postati regionalno čvorište za pojedine discipline u vazduhoplovnoj industriji. Vi imate izuzetno dobro obrazovane mlade ljude koji odlično pričaju engleski jezik, a troškovna baza vaše zemlje je niska. Ovo poslednje je izuzetno bitno sa strane operacija“, rekao je.

Preselili su, podseća, administraciju SRT-a iz Švajcarske u Beograd i u tome imamo nove benefite i dodatu vrednost. SRT želi da nastavi da gradi na ovoj prilici. Kad smo kod SRT priče u Beogradu veoma smo zadovoljni i ona je nadvisila naša početna očekivanja, naveo je..

„Vaš MRO, Jat Tehnika, nam je veoma važna jer poznaje lokalni biznis i ima veliku tradiciju. A geografske lokacije su isto jako bitne u ovom biznisu. Mi smo otvorili kapacitete za popravku komponenata za uskotrupne avione u Maleziji i želimo da vidimo postoji li mogućnost partnerstva da neke od naših sposobnosti dovedemo u Jat Tehniku i tako smanjimo našu bazu troškova u Evropi. Mogućnost da smo sa biznisom zaista i locirani u Evropi nam je dodatna vrednost. Na primer, neki naši konkurenti imaji operacije u Aziji što je veoma daleko i neekonomično za neke od njih“.

Za Mubadalu je moguće i širenje MRO biznisa u Srbiji, u srcu Evrope, sa niskom cenom troškova, prednost sama po sebi.

“ Kod vaše fabrike aviona Utva, princip je isti. Pjađo (Piaggio), italijanska kompanija čiji smo takođe vlasnici je morala da krene u autsorsing, da primeni neke mere ušteda i odlučili smo da sa našim partnerima u Srbiji to uradimo. Pjađo je uvideo da se u Srbiji neke stvari mogu proizvesti efikasnije i efektnije i to je bila osnovna premisa. Pokušavamo da ubedimo Pjađo da uradi još ovakvih stvari i onda dolazimo do sledećeg: ako vi u Srbiji imate plan da oživite ovaj segment svoje industrije, da u nju ulažete, mi možemo pomoći, kao što smo već ovim primerom i uradili i onda vi možete reći: OK, imamo barem jedan dugoročni ugovor i možemo graditi na tome. Mi želimo da vam u tome pomognemo“, rekao je Šemari za Tango Six.

Foto Tanjug, S. Ilić/ ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh