Gradovi

Muižnijeks: Dogovor EU-Turska za sve, ne samo za Sirijce

STRAZBUR – Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks pozvao je na primenu dodatnih mera za zaštitu prava migranata nakon postizanja dogovora između EU i Turske, prenosi AP.

Muižnieks je naveo da bi pravne i proceduralne garancije trebalo primenjivati na sve ljude – ne samo Sirijce, koji stignu do Grčke ili neke druge države EU.

Po njemu takve garancije treba proširiti na bilo koga ko bude vraćen u Tursku.

On je takođe pozvao Grčku i Tursku da ograniče pritvaranje migranata na „izuzetne“ slucajeve i preduzmu korake koji bi osigurali da ne bude kolektivnih povrataka.

Prema Muižnieksu, dogovor EU i Turske, koji je stupio na snagu u nedelju, kao „običnu zakrpu na jednoj od rupa u izuzetno disfunkcionalnom pristupu evropskih država migraciji“.

Turska će poštovati prava izbeglica, EU neće moći da bira

Turska će se pridržavati međunarodnih propisa o pravima izbeglica i sarađivaće sa UNHCR kada bude sprovodila sporazum postignut sa EU o vraćanju migranta, izjavio je danas jedan funkcioner turskog Ministarstva spoljnih poslova koji je želeo da ostane anoniman.

On je takođe istakao da zemlje EU neće moći da „biraju“ po veri ili stepenu obrazovanaj sirijske izbeglice koje treba da preuzmu iz Turske, rekaši da će prioritet imati Sirijci sa specijalnim potrebama koje bude identifikovao UNHCR, prenosi AP.

Turska i EU su u petak postigli sporazum po kome će migranti koji neregularno dolaze u Grčku biti vraćeni u Tursku a EU će za svakog od njih preuzeti po jednog Sirijca od onih koji se trenutno nalaze u izbegličkim kampovima u Turskoj.

Iz Turske je na pet grčkih ostrva poslato oko 25 funkcionera turskih migracionih vlasti kako bi pomogli u pripremanju povratka neregularnih migranta u Tursku, naveo je taj funkcioner.

Foto Tanjug/J.Pap, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh