• Novosti online

  Muler kaže da njegov izveštaj ne oslobadja potpuno Trampa odgovornosti

  Bivši specijalni američki tužilac Robert Muler rekao je danas pred američkim Kongresom, suprotno tvrdnjama predsednika SAD, da njegov izveštaj o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016. godine nije Donalda Trampa potpuno oslobodio odgovornosti, a konkrento sumnji za ometanje pravde.

  Ovo je prvo Mulerovo izjašnjavanje pred Kongresom o njegovoj istrazi o navodnom ruskom mešanju u američke izbore, prenosi agencija AP. Muler ranije nije bio voljan da svedoči pred Kongresom i rekao je da neće reći ništa više od onog što je sadržano u njegovom izveštaju od 448 strana objavljenom u aprilu.

  „Zaključci navode da predsednik nije oslobodjen odgovornosti za dela za koja je optužen da je počinio“, rekao je Muler, prenosi Frans pres. U odgovoru na pitanje da li je predsednika potpuno oslobodio odgovornosti on je odgovorio „Ne!“.

  Istraga o navodnom ruskom mešanju koju je on vodio gotovo dve godine, sprovedena je „pravično i nezavisno“, rekao je Muler pred Odborom Predstavničkog doma američkog Kongresa za pravosudje.

  U Mulerovom izveštaju se navodi da u istrazi nije nadjeno dovoljno dokaza da se ustanove optužbe za krivično delo dosluha Trampovog izbornog štaba i Rusije. Ali, istražitelji nisu oslobodili Trampa optužbi da je pokušao da remeti tu istragu.

  U izveštaju o istrazi „odlučili smo da nećemo reći da li je predsednik počinio prestup ili ne. To je bila naša odluka i tako ostaje“, rekao je Muler.

  U njegovom izveštaju na više od 400 stanica tužilac je opisao ruske napore da pomognu Donaldu Trampu da bude izabran 2016. godine, ali da nisu nadjeni dokazi o dosluhu Moskve i Trampovog izbornog štaba, uprkos tome što je bilo više kontakata.

  Muler je medjutim naveo niz zabrinjavajućih pritisaka koje je kasnije američki predsednik vršio na njegovu istragu, dodavši da ne može da ga oslobodi sumnji o ometanju pravde.

  On je u svom iskazu pred Kongresom rekao da su Rusi verovali da će profitirati ako Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima 2016. godine.

  Američko Ministarstvo pravde je u aprilu objavilo redigovanu verziju Mulerovog izveštaja od 448 strana koji je sastavio Mulerov tim.

  Muler danas prvo svedoči pred Odborom za pravosudje, a kasnije i pred Odborom donjeg, Predstavničkog doma američkog Kongresa, za obaveštajna pitanja.

  Amerikanci su čuli bivšeg specijalnog tužioca da govori samo jednom, devet minuta u maju, od kada je imenovan na tu dužnost 2017. godine, a smenjen krajem maja ove godine.

  On je rekao da će zbog toga što je bio tužilac, njegovo svedočenje biti ograničeno, navodeći na primer da ne može da govori o aktuelnim pitanjima.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com