Novosti online

МУП: због поплава евакуисан 171 грађанин

БЕОГРАД – Због поплава и ванредне ситуације проглашене 10. марта МУП је досада евакуисао 171 особу, водостај Западне Мораве је тренутно у опадању, снабдевање електричном енергијом и водом у насељима је углавном добро, а под водом су велике површине пољопривредног земљишта. Због прекида путног правца Чачак-Гуча, користи се алтернативни пут преко Граба. Нема прекида у снабдевању струјом и водоснабдевању. У општини Горњи Милановац снабдевање струјом и водом је уредно, путеви су проходни, мада али оштећења од поплава. Река Бјелица је у свом кориту, а њене притоке имају тенденцију опадања водостаја. На мерном месту Кратовска стена са тенденцијом опадања.

Угрожени су путни правци Кратовска стена-Лучани-Гуча је повремено у прекиду због препумпавања воде из Дљина и пут Чачак – Гуча, преко Зеока, затворен је за саобраћај због клизишта на путу. Пут ће бити затворен за саобраћај до даљњег. Евидентирају се клизишта и одрони на путевима, а саобраћај се одвија отежано на угроженим деоницама. Формиране су комисије за процену штете на објектима, пољопривреди, инфраструктури и привредним субјектима. У Крушевцу је под водом око 75 хектара пољопривредног земљишта у атарима села Кошеви, Бела Вода, Кукљин, Јасика, Шанац, Макрешане, Читлук, саопштио је МУП.

Према процени Комисије за штете у пољопривреди, укупно је на територији општине Трстеник поплављено око 790 хектара обрадивог пољопривредног земљишта и око 390 хектара необрадивог земљишта. У општини Ћићевац угрожена су 23 објекта, а поплављено је око 100 хектара пољопривредног земљишта. Тренутно је под водом око 30ха пољопривредног земљишта у Бошњану и Маскару општине Варварин, наводи се у саопштењу.

У Параћину у атарима села Рашевица, Трешњевица, Сињи Вир око 250-300 ха обрадиве површине.У Јагодини у атару села Мали Поповић, Глоговац, Дубока, Рајкинац и Кочино Село око 300 ха обрадиве површине је под водом. У Свилајнцу у атарима села Војска, Радошин, Гложане, Црквенац и Кушиљево око 1.000 ха обрадиве површине. У општини Краљево поплављено је око 360 домаћинстава и 1.500 хектара пољопривредних површина.

У општини Рашка угрожени су објекти 67 домаћинстава, поплављено је 320 ха пољопривредног земљишта, а угрожено је 18 путних праваца. У прекиду је пут у месту Угљареву општине Врњачка Бања због оштећења на прилазном делу код моста на реци Западна Морава. Поплављено је 950 хектара ораница уз реку. На територији Новог Пазара евидентирано је 14 клизишта и 19 одрона, а срушена су и три пешачка моста. У општини Сјеница снега и даље има на надморским висинама изнад 1.200 метара. И даље је највећи проблем електроснабдевање. Укупно без електричне енергије је 390 домаћинстава односно 1.170 становника.

Због прекида на далеководима на Подручју Јасенова општине Нова Варош без електричне енергије је око 50 потрошача, на подручју Божетићи искључена је једна трафостаница тако да је без струје око 30 потрошача и око 300 оних који су прикључени на нисконапонску мрежу. На територији општине Бајина Башта поплављено је 100 хектара пољопривредног земљишта, срушено је пет мостова,а евидентирано је 50 клизишта. Прекид у снабдевању елекртричном енергијом има 283 потрошача. Водостај Дрине је у мањем порасту.

Услед преливања воде Западне Мораве у прекиду је деоница пута Пожега-Пилатовићи-Пријановићи, у месту Пријановићи, преко коловоза. Тренутно стање у општини Љиг је нормализовано, ниво водостаја у водотоковима је у опадању. Ниво реке Љиг је у стагнацији. У току претходне ноћи водостај на водама првог и другог реда у општини Осечина није се значајно мењао. Ситуација стабилна. Водостаји река Саве и Дрине је у стагнацији. Током ноћи дошло је до изливања реке Јадар у небрањеном делу у месту Брадић града Лознице. Река Коренита се излила на небрањеном делу у месту Доње Недељице и поплавила око 20-30 хектара ораница.

Река Грнчарица се излила у небрањеном делу у месту Доња Грнчара и поплавила 2-3 хектара ораница. Све остале реке на територији града Лознице су у кориту и не прети опасност од изливања. На територији општине Богатић река Дрина је у стагнацији. Према информацији добијеној од Канцеларије за Косово и Метохију, Владе Србије, на територији општине Косовска Каменица, тренутно је најкритичније у месту Ранилуг, где је у угрожено шест кућа. Тренутно се бране насипима од џакова. По позиву ради механизација, трактори са кашикама и багери. Други приоритет је праћење река Лаб и Ситница код Прилужја и Племетине. Активно се спроводе превентивне мере и обилази терен и на територији града Зајечара, Ниша, Пирота, Београда, Новог Сада и Врања, наведено је у саопштењу МУП-а.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh