• Gradovi

  Mur: Lokalni izbori u BiH prioritet, nadam se velikoj izlaznosti

  SARAJEVO – Šef Misije OEBS u Bosni i Hercegovini Dzonatan Mur ocenjuje da su lokalni izbori u BiH prioritet za tu zemlju u ovom trenutku i nada se da će što veći broj građana izaći na izbore i demokratskim putem izabrati lokalno rukovodstvo.

  Misija OEBS u BiH je, kaže Mur u izjavi Tanjugu uoči sutrašnjih izbora, poslala poruku građanima da obavezno učestvuju na izborima, kako bi ostvarili svoje demokratsko pravo, ali i demokratsku dužnost.

  „Nadam se da će sutra mnogo ljudi učestovavati na izborima“, rekao je Mur.

  Upitan da li očekuje da će izbori proteći u miru, s obzirom na aktuelni politički ambijent u BiH, Mur je rekao da u Bosni, ali i u drugim zemljama, tokom predizborne kampanje ima dosta oštre retorike.

  Važno je, kaže, da građani shvataju da imaju mogućnost da na izborima izaberu svoje lidere.

  „To je posebno važno na lokalnom nivou“, podvukao je Mur.

  On je naveo da je veoma značajno da načelnici opština, članovi gradskih veća, skupština gradova i opština imaju podršku svojih sugrađana, te da mogu da objasne koji su im ciljevi i šta će uraditi u narednom periodu.

  „Lokalni funkcioneri su posebno odgovorni prema svojim sugrađanima“, naveo je Mur.

  Upitan kako ocenjuje političku klimu, posebno u svetlu referenduma u Republici Srpskoj, Mur podseća da je već više puta govorio da je taj referendum bio beskoristan i da je dobio previše pažnje.

  Prioritet za BiH sada su lokalni izbori, ponavlja i dodaje:

  „Najbolji dokaz toga biće izlaznost na lokalnim izborima sutra. Što se mene tiče, to je ovih dana najvažnija tema u BiH“, istakao je Mur.

  OEBS neće imati posmatračke misije na ovogodišnjim lokalnim izborima, dodao je Mur, podsetivši da se misija te međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini nalazi više od 20 godina, te da je 1995. i 1996. godine igrala veoma uticajnu ulugu na izborima, i na višim nivoima i na lokalnom nivou.

  U Bosni i Hercegovini sutra će biti održani lokalni izbori, na kojima pravo glasa ima 3.263.906 birača, a na izborima učestvuje 451 subjekt.

  Izbore će pratiti 70.000 posmatrača od kojih je 300 stranih.

  Građani BiH će birati nove opštinske i gradske odbornike i načelnike opština i grdonačelnike u 141 lokalnoj zajednici, uključujući distrikt Brčko.

  Foto Tanjug/R.Prelić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com