Novosti online

Муслиман Садик Кан градоначелник Лондона

Члан парламента, представник лондонског кварта Тутинг, син пакистанских емиграната, муслиман Садик Кан изабран је за градоначелника Лондона, према првим прелиминарним извештајима са локалних избора који су одржани у четвртак.

Најмоћнија метропола на западној хемисфери, како многи зову престоницу Велике Британије, добиће тако градоначелника муслиманске вероисповести. Садик Кан (45) је иначе рођен у Лондону, а његова породица је из хаоса на Индијском потконтиненту избегла у Британију још четрдесетих година прошлог века.

Кан ће на месту градоначелника наследити популарног конзервативца Бориса Џонсона, који је осам година био на челу „најфантастичнијег града на свету”.

Џонсон је одлучио да се не кандидује за трећи мандат јер хоће да се посвети кампањи за излазак Велике Британије из Европске уније и један је од кандидата за руководство владајуће Конзервативне партије.

Референдум о „брегзиту” одржава се већ 23. јуна и то ће бити одлучујући датум, не само за судбину Уједињеног Краљевства већ и за одређивање правца којим ће Европска унија кренути у будућности.

У кампањи за место градоначелника, лабуриста Кан је био изложен оштрим оптужбама. Конзервативна партија оптуживала га је да је пријатељ са исламским терористима и да подржава Исламску државу.

Његов највећи ривал, торијевац Зак Голдсмит, потиче из богаташке банкарске породице и није презао од тога да свог противника ружи и вређа на верској и националној основи. Многи су, међутим, приметили да ће у космополитском Лондону таква негативна кампања имати супротан ефекат.

Иако резултати лабуриста, предвођених Џеремијем Корбином – који је опозициону странку знатно окренуо ка левом краку – нису најбољи, освајање Лондона ће им дати снажан ветар у крила.

Упитан да ли Канова победа у престоници значи да је Џереми Корбин ојачао као лидер лабуриста, близак сарадник Садика Кана рекао је како је Кан увек говорио да се у Лондону не гласа и не заокружује ни име Џеремија Корбина, ни име Бориса Џонсона. Борба за Лондон водила се, наводно, како преноси „Гардијан”, између Зака и Садика.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh