• Gradovi

  Muslimanske zemlje nezadovoljne Trampovim ukazom

  Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da zabrani ulazak u SAD državljanima iz sedam muslimanskih zemlja izazvalo je ogorčenje u tim državama, najviše u Iranu, koji smatra da je to „poklon za ekstremiste“.

  Iran je najoštrije reagovao na odluku američkog predsednika ocenjujući da je uvredljiva i najavljujući princip uvodjenja mera reciprotiteta američkim putnicima.

  Američki predsednik do daljeg je zabranio ulazak u zemlju sirijskim izbeglicama, a tromosečna zabrana izdavanja američkih viza uvedena je za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

  Nijedna druga muslimanska zemlje pogodjena Trampovom odlukom nije preduzela meru reciprociteta a neke od njih nisu ni danas reagovale na američki ukaz potpisan u petak.

  Iranski mediji danas su preneli da SAD „prekidaju odnose sa iranskim narodom“, neki od njih to smatraju „rasističkim pristupom“ dok je list Hamsahri na naslovnoj strani napisao: „Trampov zid stigao do Irana“.

  „Uz poštovanje prema američkom narodu ali i uz pravo zaštite prava svojih državljana, Iran je odlučio da primeni meru reciprociteta posle uvredljive odluke SAD prema Irancima i ta mera će biti na snazi dok se ne ukine američka“, saopštilo je sinoć iransko Ministarstvo inostranih poslova.

  U saopštenju se navodi da američka odluka sadrži elemente suprotne medjunarodnim pravilima i dodaje da je ministarstvo naložilo ambasadama i konzulatima da pomognu „iranskim državljanima kojima je onemogućeno da se vrate svojim domovima, radnim mestima ili studijama u SAD“.

  Iako Iran i SAD nemaju diplomatske odnose 37 godina, mnogi Iranci žive u SAD ili redovno odlaze u tu zemlju.

  Sudan je sinoć osudio američku odluku koja je doneta posle „istorijske najave“ o američkom ukidanju ekonomskih sankcija toj zemlji 13. januara.

  U Jemenu u kojem besni gradjanski rat, reagovali su šiitski pobunjenici, smatrajući da je „ilegalno i nelegitimno“ okakaterisati gradjane Jemena kao izvor terorizma ili ekstremizma.

  U Siriji, Libiji, Iraku i Somaliji nije za sada bilo reagovanja na Trampovu odluku.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com