Gradovi

Mustafa od poslanika traži garancije da će glasati za Tačija

PRIŠTINA – Lider Demokrtskog saveza Kosova(DSK) i kosovski premijer Isa Mustafa tražiće ponovo sutra od poslanike te stranke da glasaju za izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova, objavila je Gazeta blic.

Pozivajući se na svoje izvore, Gazeta blic piše da je Mustafa za sutra zakazao sastanak sa poslanicima DSK da bi od njih tražio da glasaju za Tačija ili da, kako se navodi, bar budu prisutni u sali da bi obezbedili kvorum na sednici Skupštine na kojoj će se birati kosovski predsednik.

Nekoliko poslanika DSK najavilo je, naime, podseća list, da će sprečiti izbor Tačija za predsednika.

Osim Vjose Osmani protiv Tačija su istupili i poslanici DSK Arben Gaši, Adem Saljihaj, Aljma Ljama, Anton Ćuni, Doruntina Maljoku i Armend Zemaj.

Ukoliko ovi poslanici ne budu prisusutni na sednici kada bude biran kosovski predsednik, izbor Tačija će biti doveden u pitanje jer neće biti kvoruma, odnosno dvotrećinska većina.

Sa druge strane, Tači je uveren da će doći na čelo države, piše prištinski dnevnik i dodaje da je, kako se navodi, čak i njegov zamenik i potpredsednik DPK Hajredin Kući dao interesantnu izjavu u kojoj je rekao da bi za njegovog šefa trebalo da glasa i opozicija jer je reč o čoveku koji je dao veliki doprinos za zemlju.

„Mnogo poslanika opozicije ima razloga da glasa za njega, zašto ne bi glasali za kandidata sa kojim imaju zajedničku prošlost i koji predstavlja vrednosti u ime kojih su izgradili političke partije i politički identitet“, izjavio je Kući.

Opozicione partije su, međutim, bile vrlo jasne kada su poručile da će svim silama nastojati da spreče dolazak Tačcija na čelo Kosova.

Opozicija već više od pet meseci blokira rad kosovskog parlamenta zbog neslaganja sa formiranjem Zajednice srpskih opština, sada već i uspostavljanjem Specijalnog suda za ratne zločine OVK u Hagu, a za ovu priliku, osim suzavca, najavili su snažne proteste.

Reč je o tri opozicione partije – radikalnom Samoopredeljenju, Alijansi za budućnost Kosova i Inicijativi za Kosovo.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh