• Gradovi

  Mustafa: Početak primene SSP novo poglavlje u razvoju Kosova

  PRIŠTINA – Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je danas da je početak primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (novo poglavlje u razvoju Kosova, prenosi prištinski list „Koha ditore“.

  On je rekao da Kosovo postavlja temelje ugovornih odnosa sa EU, što iziskuje pridržavanje uzajamnih prava i obaveza u širokom spektru oblasti, uključujući poštovanje demokratskih principa, primenu evropskih trgovinskih standarda, konkurentnost, pravnu državu, opštu i intelektualnu svojinu.

  Kako je naveo, od danas će carinske tarifne barijere i ograničenja količine i vrednosti biti ukinute, čime će kosovskim kompanijama biti omogućeno da izvoze svoje proizvode uz mnogo manje troškove nego do sada.

  „Imam razloga da verujem da će, posle uspešnog zadovoljenja kriterijuma i preporuka koji su od nas traženi radi vizne liberalizacije, trenutak primene i tog akta nastupiti veoma brzo, kao što je došlo vreme i za S SP“, zaključio je Mustafa.

  Istovremeno, kosovski ministar za evropske integracije Bekim Čolaku rekao je da je početak primene S SP veoma važan za Kosovo zato što jača političku stabilnost, vladavinu prava, međunarodnu i regionalnu saradnju, održivu tržišnu ekonomiju i postepeno usklađivanje sa evropskim standardima u svim oblastima, prenosi „Indeksonlajn“.

  Čolaku je, međutim, ukazao da S SP donosi i mnogo novih obaveza Kosovu.

  On je izrazio očekivanje da će Kosovo primiti još dobrih vesti tokom ove godine, kao što su vesti o viznoj liberalizaciji i pridruživanju mnogim projektima EU.

  Foto Tanjug/ Video

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com