• Gradovi

  Mustafa traži od EU liberalizaciju režima viza

  Premijer Kosova Isa Mustafa je danas ocenio da je ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom preoštar i nepotreban uslov za liberalizaciju režima viza za putovanja gradjana Kosova u EU.

  On je na proslavi godinu dana Sporazuma sa EU o stabilizaciji i pridruživanju i godišnjice prijema Carine Kosova u medjunarodnu asocijaciju carina rekao da je tokom ovonedeljnog kongresa Evrope narodne partije (EPP) na Malti, zatražio od predstavnika EU da Kosovo dobije liberalizaciju i da vize ponovo budu uvedene, ako Kosovo u odredjenom roku ne uspe da ratifikuje granični sporazum.

  Na Malti sam zatražio da se još jednom razmotri taj kriterijum (demarkacije) jer smatramo da je to nepotreban kriterijum. Tražimo da se nadje alternativa da se taj kriterijum izmeni, kako ne bi bio striktan kao uslov za dobijanje liberalizacije, već da se prvo da liberalizacija, a, ukoliko ne ispunimo uslov, da se liberalizacija viza povuče“, kazao je Mustafa.

  Demarkacija granične linije s Crnom Gorom je sada jedini uslov da gradjani Kosova dobiju liberalizaciju viza. Medjutim, demarkaciji se protive opozicione partije, pojedini poslanici partija na vlasti, stručnjaci i predstavnici civilnog društva koji smatraju da sporazumom o tome Kosovo gubi više od osam hiljada hektara teritorije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com