Novosti online

Музичари против Трампа

Једна од најпопуларнијих певачица данашњице, Адел последња је у низу музичких звезда које су ставиле забрану на коришћење својих песама у политичким кампањама. Адел, која са својим трећим албумом „25” већ месецима изазива „хистерију” широм света, придружила се колегама Нилу Јангу и саставима „Аеросмит” и „Р.Е.М.”, који су, такође, дигли глас против Доналда Трампа.

„Побуна” музичара против претендента за кандидата Републиканске партије на председничким изборима у САД не односи се на његов програм, нити изјаве, које ионако већ месецима изазивају контроверзе. Музичари су превасходно погођени због неовлашћеног коришћења њихових песама на Трамповим митинзима.

Трамп је „стао на жуљ” и групи „Аеросмит”, иако је, занимљиво, вођа овог састава Стивен Тајлер присталица и гласач Републиканске партије, а чак је и виђен на једном од скупова бизнисмена. Међутим, Тајлеру се никако не допада кршење ауторског права, па је тако преко адвоката затражио да Трамп престане да користи нумеру „Dream On”.

То што је Трамп велики поштовалац дела Нила Јанга, славном музичару, који је иначе присталица сенатора Бернија Сендерса, једног од конкурената Хилари Клинтон у редовима Демократске партије, нимало не прија. Један од најпознатијих канадских музичара свих времена разбеснео се када је видео да се у јуну прошле године Трамп појавио у својој „Трамп кули” у Њујорку уз звуке његове песме „Rockin’ in the Free World” и објавио своју кандидатуру. На скупу, на коме се Јангов хит непрестано вртео, Трамп је још поручио да ће бити „најбољи председник кога је Бог створио”.

Бизнисмен, који претендује на председничку столицу, на недавним митинзима користио је један од највећих хитова Адел – „Rolling In The Deep” а музичари се буне због неовлашћеног коришћења њихових песама на Трамповим митинзима и кршења ауторских права

„Нисте овлашћени да користите песму Нила Јанга, канадског држављанина, који подржава Бернија Сендерса за председника”, поручио је Трампу менаџер музичара.

Трамп је узвратио да има дозволу да користи ту песму, јер је потписао уговор са организацијом „ASCAP”, која заступа права извођача. Све се завршило тако што је Трамп попустио, изјавивши да без обзира на политичка убеђења музичара, он и даље остаје Јангов фан, али да више неће користити песму „Rockin’ in the Free World” јер је „то исправно”. Тај хит сингл из 1989. године, уз дозволу аутора, за своје митинге „преузео” је Сендерс.

Убедљиво најоштрији био је Мајкл Стајп, вођа славног америчког састава „Р.Е.М.”. Наиме, Трамп се у септембру прошле године „огрешио” и о Стајпа, Питера Бака и Мајкла Милса, јер је на једном од својих скупова користио њихову песму „It’s the End of the World as We Know It” из 1987. године. Иако се бенд огласио са „коректним” саопштењем у коме се наводи да су против коришћења њихове музике на било каквим политичким скуповима, и уз апел кандидатима да се уздрже од тога, а Милс потенцијалног кандидата Републиканске партије назвао „наранџастим кловном”, Стајп је отишао још један корак даље и путем Твитера осуо „паљбу” на Трампа:

„Ј… се, ти тужни, мали човече, који си гладан моћи, и коме је само до стицања пажње”, овако је започео тираду Стајп, закључивши:

„Да нисте користили нашу музику или мој глас за своју моронску шараду од кампање.”

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh