• BG

  Na ETF-u otvoreno regionalno studentsko takmičenje iz automatike

  Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu danas su otvoreni radionica i regionalno studentsko takmičenje iz automatike SIM(P)ATIC PLC + čelendž 2017 na kome će se nadmetati 12 timova, odnosno 36 studenata.

  Za rešavanje zadataka biće koriščen PLC softver kompanije Simens.

  Generalni direktor kompanije Simens d.o.o Beograd Udo Ajhlinger rekao je agenciji Beta da ova kompanija već drugi put organizuje ovo takmičeje uz podršku Udruženja studenata elektrotehnike Evropa (EESTEC) i da je predhodno iskustvo pozitivno.

  On je kazao da je oblast automatike veoma važna i dodao da su ova radionica i takmičenje ujedno i ulaganje u digitalizaciju i reindustrijalizaciju zemlje.

  „Studenti koji su pobedili prošle godine imaće benefit od toga i u privatnom životu i u budućim poslovima“, kazao je on i dodao da kompanija Simens koja je u Srbiji prisutna od 1887. godine tesno saradjuje sa univerzitetima u različitim disciplinama.

  Dekan ETF Zoran Jovanović rekao je da su ovakve vrste takmičenja korisne i za industriju i za obrazovne institucije.

  „Kroz ovakva takmičenja se razvija kreativnost, uče se praktične stvari iz tehnologija i dostiže se jedan dodatni nivo znanja kod svih studenata. Mi smo oduševljeni što postoje takva takmičenja jer su pripremljeniji za budući posao oni koji učestvuju u ovakvim takmičenjima. S druge strane, razvijaju i kreativnost“, naveo je on i dodao da mu je drago da Simens to podržava.

  On je dodao da ove godine učestvuju i studenti Mašinskog fakulteta.

  Član Upravnog odbora Uruženja studenata elektrotehnike Evropa Miloš Pavlović rekao je da to udruženje u saradnji ETF i kompanije Simens organizovalo i besplatnu PLC (programabilni logički kontroleri) plus radionicu.

  Kompanija Simens je za članove pobedničkog tima iz svake zemlje obezbedila praksu u lokalnoj kompaniji i posetu nekoj od Simens fabrika ili istraživačkih centara u Evropi, ali i nagrade za najbolji tim u regionu.

  „Jako mi je drago što se nastavila tradicija koja je počela pe dve godine i da se u moru takmičenja za programere pokazala i inicijativa i za projektom koji će privuči studente inžinjere drugih usmerenja koji će na praktičnom primeru moći da pokažu svoje znanje i da će moći da kroz ovih mesec dva takmičenja nauče mnogo toga novog“, naveo je on.

  Pavlović je kazao da su radionica i takmičenje jako značajni za studente.

  „Mi za vreme studiranja nemamo toliko dodira sa praktičnim delom. Ova radionica baš to i nudi. Oni će kroz praktičan zadatak imati da reše zadatak u vezi sa ventilacijom tunela“, naveo je on.

  Studenti iz Srbije bili su prošle godine najbolji u konkurenciji timova iz Slovenije i Hrvatske.

  Podršku kolegama učesnicima takmičenja danas je dao prošlogodišnji pobednik takmičenja u Zagrebu Matija Veljić.

  On je kazao da je prošlogodišnji zadatak bio automatizacija klime i da je njegov tim imao i najbolji program i prezentaciju.

  Regionalno finalno takmičenje biće organizovano u junu u Beogradu.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com