• BG

  Na hiljadu gradjana, rodi se devet, a umre 15 ljudi

  Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović izjavila je da u Srbiji ne postoji registar abortusa, da veliki broj opština i gradova karakterišu depopulacioni trendovi, a da je prosečna starost stanovništva iz godine u godinu sve veća.

  „Nemamo registar svih prekinutih trudnoća, veliki broj njih se radi na privatnim klinikama. Nažalost, pri vrhu smo u Evropi po broju neželjenih trudnoća. U školske programe treba uvesti jedinice koje se tiču te teme i da institucije javnog zdravlja u promociju uključe ovu temu“, rekla je Slavica Djukić Dejanović na petoj sednici Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) u Beogradu.

  Ona je ocenila zabrinjavajućim to što se broj stanovništva u Srbiji svake godine smanjuje, dodavši da je u 2016. godini 38.000 judi manje nego prethodne godine, odnosno pola milijarde stanovnika manje od 2000. godine.

  Slavica Djukić Dejanović je navela da je u Srbiji najproblematičnije radjanje prvog i drugog deteta, dodavši da je analiza popisa stanovništava iz 2011. godine pokazala da se ekonomski obezbedjene žene ne odlučuju na radjanje deteta zbog nesigurnosti u partnera.

  BEBA NOKANavela je da oko 10 odsto žena u zemlji ima problem sa sterilitetom, da država finansira čak i treći pokušaj vantelesne oplodnje, kao i da prošle godine uradjeno 4.616 vantelesnih oplodnji u 11 privatnih i pet državnih klinika.

  Ministarka je istakla je da se u proseku u Srbiji na 1.000 osoba rodi nešto više od devet beba, a umre skoro 15 ljudi.

  „Naša prosečna starost je iz godine u godinu sve veća, 42,7 godina u ovom momentu, a očekivana starost žena je 77 godina i muškaraca 72 godina. Žene su vitalnije. Ti podaci pokazuju da država mora preduzeti značajne korake“, navela je ona.

  Dodala je da je saradnja Kabineta za populaciona i demografska pitanja sa SKGO-om važan korak u otklanjanju ili sagledavanju postojeće situacije i sprečavanju njenog pogoršanja.

  Noka 21 2 21016Slavica Djukić Dejanović je rekla da svaka lokalna samouprava treba da ima demografski savet koji se bavi demografskim pitanjima, ističući da se u nekim jedinicama već primenjuju mere za rešavanje problema iz opusa populacione politike.

  „Važno je da informisanje, deo budžetskih sredstava koji će ići u te svrhe i demografski savet zadužen za demografska pitanja treba postoje u svakoj jedinici lokalne samouprave“, rekla je ona i podsetila da je Vlada Srbije formirala Savet za populaciona pitanja na čijem je čelu premijer Srbije Aleksandar Vučić.

  Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kazao je da treba sprovesti istraživanje na temu zašto mladi bračni parovi nemaju decu, navodeći da niko ni ne može očekivati da mladi bez posla i stana imaju decu.

  „Treba im obezbediti posao i stan“, rekao je on i dodao da se u Srbiji moraju otvoriti bolnice koje se bave problemom steriliteta.

  Predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović je kazala da u toj opštini nema dovoljno mesta u vrtićima za decu i navela da postoji problem finansiranja vantelesne oplodnje. Ona je rekla i da parovima koji nisu venčani treba omogućiti usvajanje dece.

  Sednici Predsedništva SKGO-a u Beogradu prisustvovala je delegacija iz Kine, predvodjenu predstavnikom kineske Narodne asocijacije za prijateljstvo sa drugim zemljama Sie Juan, koji je izrazio nadu za nastavak saradnje Srbije i Kine.

  „Verujem da će biti sve više saradnje Srbije i Kine u svim oblastima“, rekao je Sie Juan.

  LJ.P.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com