• Gradovi

  Na imenovanju sudija Zeman o novinarima kao dosadnim osicama koje treba zgnječiti

   

   

  Predsednik Češke Miloš Zeman imenovao je danas u zamku Hradčani nove sudije i neočekivano novog ministra pravde a javno im savetovao da prema novinarima treba da se ponašaju kao prema dosadnim osama koje treba zgnječiti. „Želim da vas upozorim da ne podlegnete iluziji da vam se novinari dive, da u vama vide medijske zvezde. Ne. Žele da od vas izvuku informacije za svoje, često tabloidne, medije a to nikada nije dobro. Novinari su nešto kao osice koje će kružiti oko vas. Nastojte da ih zgnječite a pazite da vas ne pecne žaoka“, kazao

  je češki predsednik na imenovanju novih sudija.

  Zeman je uz novih 40 sudija imenovao neočekivano i ministra pravde, dosadašnjeg potpredsednika Legislativnog saveta vlade Jana Knježineka, pošto je dosadašnja ministarka Tatjana Mala pod pritiskom stručnih pravnih krugova i medija podnela juče ostavku kada se pokazalo da su delovi oba njena diplomska rada, i na Mendelovom univerzitetu u Brnu o uzgoju kunića i rad iz oblasti prava na Panevropskom fakultetu u Bratislavi plagijati sa čak kopiranim pravopisnim greškama.

  Premijer Andrej Babiš saopštio je nakon ostavke Male da će on sam privremeno preuzeti resor pravde dok ne nadje novog ministra, medjutim nakon upozorenja medija da je nezamislivo da ministar pravde čak i privremeno bude čovek pod krivičnom istragom za zloupotrebu evro dotacija, kao Babiš, i žestokih protesta opozicije da Češka postaje Apsurdistan i nekakav Babišistan, Babiš se predomislio.

  „Znate dobro šta me je na to navelo. Da ne moram da slušam glupa lupetanja opozicije i priče na Tviteru“, kazao je danas Babiš zašto je ipak neočekivano u rekordnom roku našao novog ministra.

  Zemanov poslednji napad na novinare dolazi samo nekoliko dana nakon apela evrokomesarke za pravdu, Čehinje Vjere Jourove, inače iz Babišove stranke ANO, da političari prestanu da napadaju i vredjaju novinare, zato što tako pravdaju i daju dozvolu za talas mržnje na društvenim mrežama.

  „Nemamo (u EU) legislativne instrumente. Moram da apelujem na države da daju podršku i zaštitu novinarima gde je potrebno. Agresivni ispadi političara protiv novinara su štetni, daju generalni pardon i čitav talas mržnje se onda izliva kroz društvene mreže, što je nezdrava situacija. Mi političari moramo da izbegavamo napade na novinare“, apelovala je prošle sedmice evrokomesarka Jourova u intervjuu slovačkom listu Pravda.

  Jourova je naglasila da je društvena kontrola koju obavljaju novinari presudna da se, recimo, nezavisno pravosudje koje se gradi godinama ne sruši za tren kao kula od karata.

  „Novinari su zaista psi čuvari demokratije. Političar je taj koji dopušta sebi hrabrost ili drskost da želi da odlučuje o životima drugih. Zato ne smemo da se čudimo da nad nama postoji ta javna kontrola i moramo da budemo u stanju da je izdržimo“, kazala je Jourova povodom učestalih vulgarnih napada češkog predsednika ili bivšeg slovačkog premijera Roberta Fica na novinare.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com