Gradovi

Na internetu otvoren „registar“ Hrvata „izdajnika“

ZAGREB – Najava novog hrvatskog ministra Mija Crnoja da će zahtevati izradu registara izdajnika i agresora, što je podržao prvi potpredsednik vlade Tomislav Karamarko, nikog u Hrvatskoj ne ostavlja ravnodušnim, a kolektiv SKROZ napravio je internet stranicu na koju se upisuju navodni „izdajnici“.

Za kratko vreme na pomenutoj stranici upisano je već hiljadu „izdajnika“ među kojima je i funkcioner opozicionog SDP-a Peđa Grbin, koji je potom na svom Fejsbuk profilu kao razlog naveo to da je „izdajnik“ zato što je „srbočetnički-unističko-udbaški-partizanski zločinac“.

Grbin kaže da nije ni mislio, ni planirao upisivanje u registar „izdajnika“, te da je bio uveren da će to ostati „jedna marginalna izjava jednog marginalnog čovek“ i tek „jedna nevažna crtica u istoriji suludih predloga s kojima se hrvatska politička javnost susretala“.

„Bio sam u krivu. O, kako sam bio u krivu. Jer onog trenutka kada predlagatelj takvog registra postane ministar u Vladi Republike Hrvatske, kada iza njega stane parlamentarna većina pa onda još i prvi potpredsednik vlade, s ovlašćenjima zamenika premijera, Tomislav Karamarko podrži takav registar, tada pitanje registra izdajnika postaje ozbiljan problem za demokratiju i građane ove zemlje“, naveo je Grbin.

On je, kako prenosi portl Index.hr, pozvao sve građane koji se ne slažu sa ovakvim predlozima i takvim vođenjem politike da posete stranicu Registar izdajnika na intrnetu i pridruže se popisu.

Grbin je zahvalio potpredsedniku vlade iz Mosta Boži Petrovu na odlučnom stavu da neće dopustiti takav registar i izrazio nadu da se, u koalicijskom pregovaranju koje će očto uslediti, neće oko toga predomisliti.

Inače, u tekstu o zahtevima koje je najavio ministr Crnoja, Index piše da je reč o čoveku koji je od 2008. u mirovini.

„Mijo Crnoja, po zanimanju policajac, rođen 1968. godine, koji ovih dana lupa o registru agresora, registru izdajnika i kakve bi filmove trebao snimati HTV, uredno je s 40 godina otišao u – penziju! A nije baš da mu fali koja ruka ili noga, pa da je invalid (makar danas ljudi i s teškim telesnim manama mogu biti aktivni).

U biografiji Crnoja je zapisano da je bio dve godine policajac, ali i da je četiri godine u Albaniji proveo kao šef Službe bezbednosti u hrvatskoj ambasadi u Tirani, a potom i u Mostaru.

„Čovek koji sa 40 odlazi u državnu penziju bez da ima kakvu tešku bolest i potpuni gubitak radne sposobnosti (a onda sigurno ne bi mogao obavljati posao ministra!) je neradnik i društveni parazit“, naveo je novinar Indexa.

Inače na internet registru „izdajnika“ upisana je hrpa ljudi, a neki od njih su, kako se navodi, više nego kreativni.

Neki od njih su zapisali: „Rođen „90, taman na vreme da izdam“, a zatim, „jer sam od ekstremnih čudaka napravio ministre. Sramim se. Ja bi natrag u Kanadu“, napisao je neko ko se potpisao kao „Tim Orešković“.

Potom sledi i: „Levak sam, nisam išla na veronauk, učila sam ćirilicu, ne pratim papu na Tviteruu, zgodni su mi Srbi, mislim da više volim ovu zemlju nego ljude koji žive u njoj“.

Ima i ovakvih obrazloženja: „Ne znam se prekrstitii, nisam kršten i nisam se oženio u crkvi. Podržavam istospolne zajednice, ne gledam čoveka po nacionalnosti, imam puno prijatelja Srba i Muslimana, orjentisan sam levo liberalno i ne volim HDZ, a pogotovo ne volim ekstremne desničare. Smatram da je za dom spremni fašistički pozdrav i da treba biti zabranjen kao i „sieg heil“. Protiv sam zabrane abortusa i obavezne veronauke“…

Foto Iva, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh