Novosti online

На конференции о Сирији Меркелова обећала 2.3 милијарде

ЛОНДОН – У Лондону је почела донаторска конференција посвећена Сирији а Немачка канцеларка Ангела Меркел саопштила је да Немачка планира да издвоји 2.3 милијарде евра за помоћ тој земљи до 2018.

Немачка ће само ове године издвојити 1.1 милијарде рекла је Меркелова, преноси Ројтерс.

И Премијер Србије Александар Вучић стигао је данас у конгресни центар „Краљица Елизабета” у средишту Лондона где се данас одржава донаторска конференција посвећена Сирији.

Домаћини донаторске конференцијепод називом „Подршка Сирији и региону 2016” су британски премијер Дејвид Камерон, немачка канцеларка Ангела Меркел, норвешка премијерка Ерна Сулберг, кувајтски емир шеик Сабах Ал Ахмед Ал Сабах и генерални секретар УН Бан Ки Мун.

Најављено је учесће представника више од 70 држава, невладиних организција.

Донаторска конференција има за циљ прикупљање финансијских средстава за дугорочну економску помоћ онима који су расељени због сукоба у Сирији и подршку земљама које су примиле мигранте. Очекује се да буде прикупљено око седам милијарди долара.

Иначе, влада Србије је донела одлуку да издвоји 500.000 евра да се преко Уницефа додели за децу Сирије.

Криза у Сирији траје готово пет година, у сукобима је погинуло, према проценама УН, 250.000 људи, рањено 1,2 милиона.

Хуманитарна помоћ је потребна за 13,5 милиона људи, готово половина становништва је расељена, само у 2015. 1,2 милиона а број сиријских избеглица тренутно износи 4,2 милиона.

Кери: САД ће Сирији додатно помоћи са 890 милиона долара

САД ће издвојити додатних 890 милиона долара за помоћ сиријским избеглицама и за миграцију становништва унутар и око Сирије, саопштио је данас амерички државни секретар Џон Кери.

„САД су до данас издвојиле више од 4,5 милијарди долара за помоћ сиријским избеглицама и за селидбу лица унутар Сирије и поносим се што смо на такав начин постали највећи донатор у свету”, рекао је Кери на донаторској конференцији за Сирију, која се одржава у Лондону.

Према његовим речима, од 890 милиона долара додатне помоћи, 600 милиона биће директна хуманитарна помоћ у храни, води, склоништима и медицинској помоћи милионима људи у Сирији и региону, пренео је АФП.

„Преосталих 290 милиона долара отићи ће директно за подршку образовању 300.000 младих Сиријаца у Јордану и Либану”, навео је амерички државни секретар.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh