• Novosti online

  На конкурсу за уређење Савског трга победио тим из Шпаније

  Резултати конкурса за подручје Савског трга и Сквера на углу Карађорђеве и Травничке улице су објављени, а прва награда у износу од 50.000 евра додељена је раду ауторског тима из Мадрида.

  Реч је о тиму из компаније „Фенвик ирибарен архитекте” кога чине Марк Фенвик и Хавијер Ирибарен.

  Другу награду у износу од 15.000 евра добио је словеначки архитекта Рок Жнидаршич и његов тим, а трећу награду вредну 10.000 евра тим из Калифорније.

  Два откупа у износима од по 5.000 евра додељена су радовима домаћег и тима из Абу Дабија.

  На конкурс је стигло укупно 25 радова домаћих и страних архитеката који ће, како је за Танјуг најавио градски урбаниста и један од чланова жирија Милутин Фолић, медијима бити представљени у уторак, 5. фебруара, у градској скупштини.

  Подсетивши да су реконструисани Славија и Цветни трг и да је у току обнова Трга Републике он је истакао да ће Савски трг, након реконструкције, уз Трг Републике, бити најзначајнији градски трг.

  Уређење Савског трга је јасна потврда стратегије Града да се Београд спушта ка рекама, рекао је Фолић и појаснио да ће зграда некадашње железничке станице највероватније постати Историјски музеј Србије, а простор испред тог здања преуређен и красиће га споменик оснивачу српске државе Стефану Немањи.

  На платоу иза железничке станице планирана је изградња јавне подземне гараже и још једног објекта културе, навео је Фолић и додао да ће саобраћај ићи по „ободу” трга, уз болницу „Свети Сава” и хотел „Београд”, док ће остали део бити пешачки, уз задржавање постојећих траса трамвајског саобраћаја.

  Потпуно ће бити реконструисана и Савска улица, док ће Карађорђева улица, чија је обнова у делу од Бетон хале до Бранковог моста почела у новембру прошле године, бити обновљена и на потезу од Бранковог моста према Савском тргу, рекао је Фолић.

  Истакао је да се очекује да уређење Савског трга буде завршено на јесен када је, како је додао, планирано и постављање споменика Стефану Немањи.

  У жирију конкурса су осим, Фолића, били домаћи архитекти Јован Митровић и Милена Кордић, пејзажни архитекта из Абу Дабија Осама Ал Хасан и градски архитекта Љубљане Јанез Кожељ, који је био председник жирија.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com